ATB Başkanı Ali Çandır'dan Enflasyon Değerlendirmesi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2016 Ağustos ayı enflasyon verilerini değerlendiren Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Antalya, Burdur ve Isparta’nın yer aldığı Batı Akdeniz Bölgesi’nde tüketici fiyatlarında yüzde 0,35 oranında azaldığını, yıllık bazda ise fiyatların geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,40 artış gösterdiğini belirtti.

ATB Başkanı Ali Çandır'dan Enflasyon Değerlendirmesi
Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV), Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2016 Ağustos ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Ağustos ayında tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) beklentilerle uyumlu olarak yüzde 0,29 gerileme yaşandığını, yurt içi üretici fiyat endeksinde (Yİ-ÜFE) ise yüzde 0,08 artış gerçekleştiğini belirten Çandır, "Enflasyon yıllık bazda değerlendirildiğinde TÜFE yüzde 8,05, Yİ-ÜFE yüzde 3,03 oranında artış olduğu görüldü" dedi.

“Yıllık olarak yüzde 8 seviyesinde asılı kaldı”

Ağustos ayı tüketici enflasyonunun hem ülke geneli hem de Batı Akdeniz bölgesi için son 10 yılın en düşük seviyesinde olmasına karşın yıllık olarak yüzde 8 seviyesinde asılı kaldığına dikkat çeken Ali Çandır, bunda Türk Lirası’nın yabancı paralar karşısındaki durumunun etkili olduğunu söyledi.

Çandır, "Aslında son 2 yıldır büyümeyi ve enflasyonu etkileyen dünya petrol fiyatlarındaki ve genel emtia fiyatlarındaki gerileme enflasyonun düşmesi için bir fırsat yaratmışken, bu fırsat değerlendirilememiştir" ifadelerini kullandı.

“Batı Akdeniz Bölgesi’nin Türkiye genelinden daha ucuz, yıllık olarak ise daha pahalı bir alt bölge olduğu söylenebilir”

Çandır, Ağustos ayında Antalya, Burdur ve Isparta’nın yer aldığı Batı Akdeniz Bölgesi’nde tüketici fiyatlarında yüzde 0,35 oranında azaldığını, yıllık bazda ise fiyatların geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,40 artış gösterdiğini belirtti.

Çandır, "Aylık bazdaki fiyat değişimi göz önüne alındığında Batı Akdeniz Bölgesi’nin Türkiye genelinden daha ucuz, yıllık olarak ise daha pahalı bir alt bölge olduğu söylenebilir. Aylık gerilemede Batı Akdeniz’i öne çıkaran temel unsur olarak mevsimsel etkiyle tarla ürünlerinin bollaşmış olması gösterilebilir" dedi.

“Ticaret ortağı olduğumuz ülkelerde fiyatlar, maliyet düşürücü destekler ve talep yetersizliğinin de etkisiyle gerileme eğilimindeyken, bizde mevsimlik tarla ürünlerinin fiyatının bile yüksek olmasının ülkemizdeki tarımsal reform ihtiyacını ortaya koydu” diyen Çandır, "Gün itibarıyla bakıyoruz ki çekirdek enflasyon yüksek seviyelerde. Buna bir de enerji ve gıdayı dahil edersek enflasyonla mücadelede nerelere yönelmemiz gerektiği aslında açık. Üretim maliyeti gerileyen çiftçi toprağını bırakmayacak, üretimini sürdürecektir. İmalat sanayideki üreticimizin de finansal yönden desteklenmesi, bu insanların gelecek kaygısı olmadan iş yapabilmelerini sağlayacaktır. Kamunun tarım ve sanayiye omuz vermesi, bu kesimlere nefes aldıracak, verilen destek üretimle sonuçlanacaktır. Enflasyonla mücadelenin reçetesinde öncelikle ’üretim artışı’ yer almalı. Maliyetlerin gerilediği bir ortamda, satın alma gücüyle desteklenmiş taleple dengeli bir üretim, enflasyonu alt edecektir” açıklamasını yaptı.

“Sektöre verilecek can suyu tüm ekonomiye yansıyacaktır”

Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin bata turizm olmak üzere bir çok sektöre nefes aldıracağını kaydeden Çandır, "Tarım sektörünün gözü kulağı Rusya’nın tarım ürünü yasağı kararını kaldırmasında" dedi.

Örtüaltı üretim başlamadan yasağın kalkması halinde başta bölge üreticisi olmak üzere tüm tarım kesiminin sezonu kazançla geçireceğini söyleyen Çandır, "Aksi halde tarım fiyatlarının yumuşamasını beklemek doğru olmaz. Çünkü bugün bile tarladan gelen ürün fiyatları ortadayken, üretemeyen ya da ürettiği elinde kalan üretici bunu zorunlu olarak fiyatlara yansıtacaktır. Rusya pazarının açılması dolaylı da olsa enflasyonun düşmesine katkı sağlayacaktır. Tarım sektörünün geri ve ileri bağlarının çokluğu düşünüldüğünde, sektöre verilecek can suyu tüm ekonomiye yansıyacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: İHA