Ar-Ge Ve İnovasyona Teşvik Ve Destek Var, Yararlanan Yok

Sistem Global Danışmanlık Bölge Koordinatörü Yeminli Mali Müşavir Erol Çember, Türkiye’de sanayi kuruluşları başka olmak üzere bir çok sektöre devletin AR-GE ve İnovasyon’a destek ve teşvik verdiğini, ancak firmaların yeni düzenlemeleri ve uygulamaları yakından takip etmediği için teşvik ve desteklerden yararlanamadığını kaydetti.

Ar-Ge Ve İnovasyona  Teşvik Ve Destek Var, Yararlanan Yok
Sistem Global Danışmanlık Bölge Koordinatörü Yeminli Mali Müşavir Erol Çember, gelişmiş ülkelerin bir çok alanda kalkınmasında özellikle sanayi kuruluşlarının Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kurmalarının en büyük etken olduğuna dikkat çekti. Çember, Türkiye’de özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde birçok sanayi kuruluşunun Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kurabilme kapasitesine sahipken devletin sağladığı teşvik ve desteklerden bilgisi olmadığını ifade ederek, bunun nedeninin söz konusu kurum ve kuruluşların güncel yasal düzenlemeleri yakından takip edemediğini bunun için de bu teşvik ve desteklerden yararlanamadıklarını kaydetti.

"Ar-Ge ve Tasarım Merkezi sanayicinin can damarıdır"

Sistem Global Danışmanlık Bölge Koordinatörü Yeminli Mali Müşavir Erol Çember yaptığı değerlendirmede, “Türkiye ekonomisi, her geçen gün daha da büyüyor, gelişiyor ve güçleniyor. Ülkemizin bu büyümesinde özel sektörün, özellikle de sanayi sektörünün çok önemli bir rolü bulunmaktadır. Mevcut ülke kalkınmasının sürdürülebilmesi ve daha da ileriye taşınabilmesi için, sanayimizi çok daha rekabetçi bir yapıya taşımak zorundayız. Yeni ve yenilikçi fikirler, buluşlar, projeler, endüstriyel araştırmalar, günümüzde modern ekonomilerin en mühim unsuru olmuş, büyümenin ve gerçek refahın kaynağı haline gelmiştir. Ülkemizin uluslararası rekabet gücünün geliştirilmesini sağlayacak en önemli husus, bilim ve teknolojide sağlayacağımız ilerlemedir. Bilhassa Ar-Ge ve inovasyon kültürünü, becerisini ve kapasitesini arttırmak, ülke olarak ekonomik ve sosyal hedeflerimize ulaşmamızda kilit bir rol üstlenecektir. Bu alanlardaki yetkinliğin arttırılması için devlet tarafından, değişik destek programları ve mekanizmaları geliştiriliyor, uygulanıyor ve bunlar sürekli güncellenerek iyileştiriliyor. Bu kapsamda, Ar-ge ve Tasarım faaliyetlerinin desteklenmesi konusunda önemli yasal düzenlemeler yürürlüğe girerek uygulanmaya başlanmıştır” dedi.

"Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kuran firmalara destek ve muafiyet"

Ar-Ge ve tasarım projelerini desteklemek amacıyla geliştirilen önemli mekanizmalardan birisi de Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri olduğunu da belirten Mali Müşavir Erol Çember, “Bu yapılar ile teknolojik bilgi üretim kapasitemizi güçlendirmek, yüksek kalite ve standartlarda ürünler geliştirmek, nitelikli iş gücü istihdamını artırmak hedeflenmektedir. Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kuran firmalara da önemli destek ve muafiyetler sağlanmaktadır. İşletmeleri Ar-Ge ve Tasarım faaliyetlerine daha çok yatırım yapmaya özendirmeyi hedefleyen bu düzenlemelerin en çekici tarafı, barındırdığı teşvik ve desteklerdir. Ar-Ge ve Tasarım destekleri kimi zaman işletmeye fon girişi, kimi zaman ise işletmeden fon çıkışını azaltması uygulanmalarıyla şekillenmiştir. Sanayi işletmelerimiz, üretilen ürünlerde farkındalık oluşturarak her gün daha da zorlaşan küresel rekabet ortamında pazar payını arttırabilmek, katma değeri yüksek ürünler üreterek ülkemizin dış ticaretine pozitif bir katkı oluşturabilmek ve rakiplerinden bir adım öne çıkabilmeleri için işletmelerini gelişen teknolojiye adapte etmeleri gerekmektedir” ifadesini kullandı

"Teşvik ve destek var, yararlanan yok"

Çember, Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kurabilme kapasitesine sahip firmaların yeni uygulamalar ve yasaları takip edemediği için yararlanamadıklarını da belirterek, "Özellikle bölgemizde birçok sanayi kuruluşu Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kurabilme kapasitesine sahipken devletin sağladığı bu teşvik ve desteklerden bilgisi olmadığından, güncel yasal düzenlemeleri takip edemediğinden dolayı, bu teşvik ve desteklerden yaralanamamaktadır. Oysa, Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kuran sanayi işletmeleri; kurumlar vergisi indiriminden, gelir vergisi stopajı teşvikinden, sigorta primi işveren hissesi desteğinden, damga vergisi istisnasından ve gümrük vergisi istisnası ile bir çok avantajdan yararlanma imkanlarına sahiptirler” şeklinde konuştu

"Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kurabilmeniz için yanınızdayız"

Ar-Ge ve Tasarım teşvikleriyle ilgili önemli danışmanlık hizmetleri verdiklerini de sözlerine ekleyen Çember, “Sistem Global Danışmanlık olarak tüm Türkiye’de olduğu gibi, Gaziantep ve Çukurova’yı da içine alan bir bölgede Ar-Ge ve Tasarım teşviklerine yönelik uygulamalar hakkında farkındalık misyonu ile danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Gerek düzenlediğimiz eğitim seminerleri yardımıyla, gerek sektör temsilcilerinin yasal düzenlemeler hakkında bilgilendirilmesi yoluyla, sanayicilerimizin bu konularda bilgi sahibi olabilmeleri ve sağlanan bu teşviklerden faydalanabilmeleri, ülke ekonomisine daha fazla katkı yapmalarını sağlayabilmeleri için çalışmalarımızı yürütmeye devam etmekteyiz. Ülke olarak 2023 hedeflerine ulaşabilmemizde, sanayi sektörünün bu düzenlemelerin oluşturduğu fırsatlardan etkin ve hızlı bir şekilde faydalanmaları büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, sanayi kuruluşlarımızın ilgili mevzuat hükümlerini ayrıntılı olarak değerlendirebilmeleri ve uygulama süreçlerini gerçekleştirmelerinde katkı sunmaya büyük önem veriyoruz.Yapılan bu yasal düzenlemelerle, gerek Ar-ge ve gerekse Tasarım Merkezlerinin sayısının giderek hızla artacağını ve ülke ekonomisine beklenen ve arzu edilen katkıyı sağlayacağına inancımız tamdır” diye konuştu.

Kaynak: İHA