'Türkiye'deki Filistinliler Ve Vatan Meseleleri' Konferansı

Filistinli sivil toplum kuruluşları tarafından İstanbul'da düzenlenen konferansta, Türkiye'de yaşayan Filistinlilerin durumu ele alındı.

İstanbul'da Filistinli sivil toplum kuruluşları tarafından 'Türkiye'deki Filistinliler ve Vatan Meseleleri' adlı konferans düzenlendi.

Suriye'den gelenler başta olmak üzere 25 Filistinli sivil toplum kuruluşu tarafından Türkiye'deki Filistinlilerin meselelerinin ele alınması hedefiyle düzenlenen konferansa Filistin ve Türkiye'den yetkililer katıldı.

Konferansın açılış oturumunda konuşan Filistin Dayanışma Derneği (FİDDER) Başkanı Muhammed Mişeniş, günümüzde, Filistin meselesine ilişkin gelişmiş bir bilincin varlığına işaret ederek, bunun Türkiye'deki özgürlük ortamında sağlandığını belirtti.

Filistin'in tüm renkleri olarak tek vücut halinde bir araya geldiklerini söyleyen Mişeniş, konferanstan olumlu neticeler almayı umduklarını ve bunun vatan meselelerine hizmet eden etkili çalışmalara medeni bir örnek teşkil etmesini istediklerini dile getirdi.

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faid Mustafa ise Türkiye'nin Filistin ile arasındaki tarihi ve kardeşlik ilişkileriyle gurur duyduklarını ifade ederek, fikri mülahazaların ele alınacağı konferansın, Filistinliler arasındaki ilişkilerin yeniden düzenlenmesi için bir fırsat olduğunu, başta Suriye'den gelenler olmak üzere Türkiye'deki Filistinlilere yardım eli uzatabilme ve sıkıntılarını hafifletebilme imkanı sağlayacağını söyledi.

Türkiye'deki başarısız darbe girişimine ilişkin 'Olaylar, Türk halkının yüceliğini, vatan sevgisini ve darbeciler karşısındaki duruşuyla demokrasiye sahip çıkışını kanıtladı.' diyen Mustafa, Türkiye ile İsrail arasında varılan mutabakat hakkında ise, 'Filistin değerlidir ve Türkiye Filistinliler için değerlidir. Bizi ilgilendiren Türkiye'nin güvenliği ve istikrarıdır. Biz, ülkelerin ilişkilerini, maslahatları üzerinden kurma hakkına saygı duyulması ilkesinden yola çıkıyoruz.' diye konuştu.

Mustafa, Filistin meselesinin Türkiye'nin gündeminde özel bir yeri olduğundan emin olduğuna dikkati çekerek, söz konusu mutabakatın, Ankara'nın Filistin halkını destekleyici tutumunu etkilemeyeceğini, İsrail'in Filistinlilere yönelik uygulamalarına göz yummasına neden olmayacağını dile getirdi.

AK Parti Milletvekili ve Türkiye-Filistin Dostluk Grubu Başkanı Aydın Ünal ise Filistin şehirlerinin Türkiye, Türkiye şehirlerinin de Filistin şehirleri olarak addedildiğine işaret ederek, darbe girişimine karşı direnişin, Filistin'den öğrenildiğini söyledi.

Türklerin, sadece darbe girişimi karşısında mücadele vermediğini aynı zamanda, Filistin meselesinin hayatta kalması için mücadele edildiğini dile getiren Ünal, Filistin meselesinin, Türkiye ve Müslüman ülkelerin meselesi olduğunun altını çizdi.

Ünal, İsrail'in saldırıları karşısında kararlı şekilde duracaklarını vurgulayarak, 'İslam coğrafyasında halihazırda olandan daha fazla bölünmüşlük görmek istemiyoruz.' dedi.

Filistin meselesinin öncelikli olduğunu ve Filistin'i birlik beraberlik içinde görmek istediklerini kaydeden Ünal, bu konuda Filistinlilere başarılılar diledi.

'Türkiye'deki Filistinliler' Konferansı'nın atölye çalışmaları, seminerler ve çeşitli sunumların ardından bugün sona ermesi bekleniyor.
Kaynak: AA