Özdelibaş, 'Kadına Yönelik Şiddet İnsanlık Suçudur'

Ayvalık Belediyesi tarafından bu yıl 12. Si düzenlenen Kültür ve Sanat Günleri programı kapsamında; Şair-Yazar Aynur Özdelibaş ile “Türk toplumunda kadının yeri ve önemi” konulu bir söyleşi yapıldı.

Özdelibaş, 'Kadına Yönelik Şiddet İnsanlık Suçudur'
Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’in eşi Yasemin Gençer ile katıldığı söyleşide; yakın dostu Yazar-Şair Gülay Ataseven de Özdelibaş’ın şiirlerini seslendirdi.

Ayvalık’ın tarihi meydanı olarak bilinen Palabahçe’de ‘Şeytan’ın Yeri’ olarak adlandırılan mekanda gerçekleşen söyleşide konuşan Şair-Yazar Özdelibaş, kadına yönelik şiddetin insanlık suçu olduğunu belirtti.

Toplumda kadın ve erkek eşitliğinin önemine işaret eden Özdelibaş, bu eşitliği bozanın ise kadına yönelik şiddet olduğunu savundu.

Söyleşisinde Özdelibaş, “Şiddet kadın-erkek eşitliğinin bozulmasında bir araç olarak kullanılmaktadır. Bu anlamda toplumsal cinsiyet eşitsizliği kadınlara uygulanan en yaygın şiddettir ve insan haklarına aykırıdır. Bu durum toplumsal ve kültürel değerlerle meşrulaştırılmakta, hoşgörülmekte veyahut göz ardı edilmektedir.

Kadına yönelik şiddet, bir kadın sorunu değil toplumsal bir sorundur. Ayrıca aile içi sorun olmaktan çıkarılmış ve sıfır tolerans ilkesi benimsenmiştir” dedi.

Özdelibaş; şiddet gören ya da şiddeti gören kişiler, başvurularını en yakın polis merkez amirliklerine, polisin olmadığı yerlerde jandarmaya, şiddet önleme merkezi müdürlüklerine, cumhuriyet başsavcılıklarına, valiliklere, kaymakamlık ve aile mahkemelerine suç duyurusunda bulunmalarını istedi.

Söyleşinin ardından Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer Şeytan’ın Kahvesi adını taşıyan mekanın sahibi Suat Kaçak ile söyleşiyi yapan Şair-Yazar Aynur Özdelibaş’a plaket ve birer buket çiçek verdi.
Kaynak: İHA