Kırtasiye Ürünleri Mercek Altında

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca, eğitimöğretim döneminin başlamadan önce gerçekleştirilen kırtasiye ve okul malzemeleri denetimlerine hız verildi Bakan Tüfenkci: 'Kırtasiye ürününü seçerken üretici veya ithalatçısının açık adının ve adresinin bulunduğu ürünler tercih edilmelidir. Merdiven altı diye tabir edilen markası, modeli belli olmayan; üreticisine, ithalatçısına dair hiçbir bilgi bulunmayan ürünler tercih edilmemeli' 'Satın aldığı ürünün güvensiz olduğunu düşünen tüketiciler, Alo 175 Tüketici Hattı'na bildirimde bulunabilir'

HÜSEYİN KARATEPE - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ekipleri, eğitim-öğretim döneminin başlaması öncesinde kırtasiye ve okul malzemeleri denetimlerine hız verdi.

Ekipler, bu kapsamda kırtasiye malzemeleri ve okul kıyafetleri gibi ürünleri insan sağlığı açısından çeşitli testlere tabi tutacak.

Bakan Tüfenkci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlığa zararlı her türlü ürüne 'sıfır tolerans' prensibi ile hareket ettiklerini söyledi.

Yayımladıkları tebliğ ile çocuk bakım ürünleri, kırtasiye ve tekstil gibi alanlarda ürün güvenliği konusunda ilk kez yasal düzenleme yapıldığını ifade eden Tüfenkci, bu çerçevede tehlikeli kimyasalların kullanımına kısıtlama getirildiğine dikkati çekti.

Okul kıyafetlerinin azo boyar madde dışında nikel, kadmiyum, nonil fenoller, perflorooktan sülfanatlar, kalaylı organik bileşikler yönünden de denetlendiğini anlatan Tüfenkci, 'Ayrıca tekstil etiketlerinin tüketiciyi yanıltıcı bilgiler içermemesi için elyaf analizlerinin doğruluğu kontrol edilmektedir. Ayakkabılarda azo boyar, fitalat, kalaylı organik bileşiklerin yanı sıra ayakkabıyı oluşturan malzemeleri gösteren etiketler yönünden de kontrol edilmektedir.' diye konuştu.

Kırtasiye ürünleri ile okul ve büro malzemelerinin azo boyar, ftalat, ağır metaller ve kadmiyum yönünden incelendiği bilgisini veren Tüfenkci, 'Özellikle çocukların son dönemlerde sıklıkla kullandığı renkli bileklikler, tokalar, cep telefonu kılıfları, mouse pedleri denetim kapsamına alınmıştır.' ifadesini kullandı.

Tüfenkci, önceki yıllarda olduğu gibi yeni eğitim ve öğretim yılı başlamadan önce toptancılarda ve satış noktalarında, ağustos ayında başlayan denetimlerin eylül ayı boyunca süreceğini bildirdi. Söz konusu denetimlerin aralıksız devam edeceğini ve yapılan bu çalışmalar sonucunda güvensizlik oranlarının her geçen gün azaldığını bildiren Tüfenkci, 'Kırtasiye ürün grubunda 2011 yılında ilk kez yapılan denetimlerde yüzde 53 olan güvensizlik oranı, 2015' yılına gelindiğinde yüzde 3,3 olarak gerçekleşmiştir. Gelinen noktada aralıksız yapılan denetimlerin ve sektör temsilcileri ile işbirliğinin önemi büyüktür.' şeklinde konuştu.

- 'Ürünler tüketicilere ulaşmadan denetleniyor'

Kırtasiye ürünlerinin, İthalatta Risk Esaslı Denetim Sistemi (GTB-İRİS) kapsamında tüketicilere ulaşmadan ithalat aşamasında da denetlendiğini belirten Tüfenkci, şöyle devam etti:

'Gerçekleştirilen risk analizleri sonucunda riskli görülen ürünlerin ithalatçılarından, ürünlerin güvenli olduğunu gösteren akredite bir test laboratuvarından alınmış test raporlarını ibraz etmeleri istenmekte, bu raporları sunamayan ürünlerin ülkemize girişine izin verilmemektedir. Bununla birlikte ithalat aşamasında Bakanlığımızca da numune alınabilmekte olup, test sonuçlarına göre ürünlerin ithalatına izin verilmektedir. GTB-İRİS'te ithalatçılar tarafından beyan edilen bilgiler marka, model, ürün resmi, ithalatçı unvanı ve adresi iç piyasa denetimlerinde kullanılmakta, bu sayede iç piyasa denetimleri ile ithalat denetimleri birbirini desteklemektedir.'

- Alırken nelere dikkat edilmeli?

Tüketicilerin de ürün satın alırken dikkat etmeleri gereken hususlar olduğunu ifade eden Tüfenkci, 'Öncelikle satın alınan her ürünün ambalajı dikkatle incelenmelidir. Yaşanan kazaların birçoğu yanlış, hatalı kullanımdan kaynaklanmaktadır. Bu tür olayların önüne geçebilmek amacıyla ürün ambalajları üzerinde yer alan uyarılar dikkatle okunmalı, kullanım talimatları doğrultusunda hareket edilmelidir.' diye konuştu.

Çocukların kullandığı ürünlerde daha dikkatli olunması gerektiğine dikkati çeken Tüfenkci, tüketicilere şu tavsiyelerde bulundu:

'Kırtasiye ürününü seçerken üretici veya ithalatçısının açık adının ve adresinin bulunduğu ürünler tercih edilmelidir. Merdiven altı diye tabir edilen markası, modeli belli olmayan üreticisi, ithalatçısına dair hiçbir bilgi bulunmayan ürünler tercih edilmemelidir. Satın alınan kırtasiye ürünlerinde, özellikle boya kalemlerinde, 'EN 71 standardına uygundur' ibaresinin bulunup bulunmadığına bakılmalıdır.

Oyuncak şeklinde olan veya oyuncak niteliği taşıyan kırtasiye ürünlerinde ise hangi yaş grubuna yönelik olduğuna dair ibarelerin ve diğer uyarıların bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Örneğin 36 aydan küçük çocuklar için risk oluşturan kırtasiye malzemelerinde bulunan uyarılar dikkate alınmalıdır. Oyuncak şeklinde olan kırtasiye ürünlerinde 'CE' işaretinin bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir.'

Tekstil ve ayakkabı ürünlerindeki etiket ve işaretçilerin Türkçe ve kolay okunabilir olması zorunluluğunu anımsatan Tüfenkci, tüketicilerin söz konusu etikette yer alan bilgilere dikkat etmesi gerektiğine işaret etti.

Tüfenkci, satın aldığı ürünün güvensiz olduğunu düşünen tüketicilerin, 'Alo 175 Tüketici Hattı' veya 'www.tuketici.gov.tr' adresinden bildirimde bulunabileceğini söyledi.
Kaynak: AA