Zambiya'da, Meclis Açılışına Muhalefet Boykotu

Muhalefetteki Ulusal Kalkınma için Birleşme Partisi (milletvekilleri meclis açılışına katılmadı.

LUSAKA ( AA) - Zambiya'da muhalefetteki Ulusal Kalkınma için Birleşme Partisinin (UPND) 58 milletvekili, Devlet Başkanı Edgar Lungu'nun meşru olmadığı iddiasıyla meclis açılışını boykot etti.

UPND milletvekillerinin ortak imzasıyla yayımlanan bildiride, söz konusu milletvekillerinin, Lungu'yu 11 Ağustos başkanlık seçimlerinin galibi olarak tanımadıkları için Ulusal Meclis açılışına katılmayacakları belirtildi.

'Meşru olmayan bir başkanın Zambiya Ulusal Meclisine hitap edemeyeceği' ifadesine yer verilen bildiride, 'Milletvekilleri, başkanlık seçimlerinin iptali için yapılan başvurunun Anayasa Mahkemesince sonucu açıklanmadan, Lungu'yu tanımayacaktır.' mesajı iletildi.

Bildiride, 5 Eylül'de reddedilen başvuru süreci için kendilerine yeterince zaman tanınmadığı ve Lungu'nun, Anayasa Mahkemesi tarafından seçimin galibi olarak açıklanmadığı kaydedildi.

Milletvekilleri, iktidardaki Yurtsever Cephenin başvuruyu reddetmesi için mahkemeye baskı uyguladığını ve ellerindeki delilleri mahkemeye sunma fırsatının verilmediğini iddia ediyor.

Zambiya Yüksek Seçim Komisyonu, Devlet Başkanı ve iktidardaki Yurtsever Cephenin (PF) lideri Lungu'nun 11 Ağustos'ta yapılan seçimlerde oyların yüzde 50,3'ünü alarak yeniden devlet başkanı seçildiğini ilan etmişti.

Oyların yüzde 47,6'sını elde eden muhalefetteki UPND lideri Hakainde Hichilema, seçime hile karıştırıldığını savunarak itiraz etmişti. Hichilema'nın Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı itiraz başvurusu 5 Eylül'de reddedilmişti.

Ülkede, seçim sonuçlarından şüphe duyduğu ve PF'nin 300 bin oyunu çaldığı görüşünü açıkça dile getiren muhalefet liderlerinden Nevers Mumba da önceki gün gözaltına alınmıştı.
Kaynak: AA