ODTÜ'nün 'Bilimin Ev Hali' Davetine Yoğun İlgi

ODTÜ'de, Avrupa'da 250'den fazla şehir ile eş zamanlı olarak, onlarca bilimsel deneyin sergilendiği 'Bilimin Ev Hali' temalı etkinlik düzenlendi Etkinliğe yoğun ilgi gösteren öğrenciler ve bilim meraklıları, bilim insanlarıyla birlikte deneylere katıldı Rektör Danışmanı Doç. Dr. Yozgatlıgil: 'Sadece okullardan 10 binin üzerinde kayıt aldık. Bireysel ziyaretçilerle birlikte katılımın 15 bine yaklaşmasını bekliyoruz'

ODTÜ'de, Avrupa'da 250'den fazla şehir ile eş zamanlı olarak, onlarca bilimsel deneyin sergilendiği 'Bilimin Ev Hali' temalı etkinlik düzenlendi.

Üniversitenin Toplum ve Bilim Uygulama ve Araştırma Merkezince düzenlenen etkinliğe yoğun ilgi gösteren öğrenciler ve bilim meraklıları, bilim insanlarıyla deneylere katıldı.

Avrupa Birliğinin araştırma-geliştirme-yenilik projelerini destekleme aracı olan Horizon 2020 programı kapsamında, her yıl eylül ayının son cuma günü tüm Avrupa'da 'Researchers Night' (Avrupa Bilim ve Eğlence Günü) olarak kutlanıyor.

Avrupa Bilim ve Eğlence Günü programına başvurusu kabul edilen ODTÜ, 'Bilimin Ev Hali' teması ile etkinliği bu yıl Ankara'da gerçekleştirmek üzere destek almaya hak kazandı.

Avrupa'da 25'ten fazla ülkede ve 250'den fazla şehirde gün boyunca eş zamanlı olarak düzenlenen etkinliklerle 7'den 70'e herkes, bilimin, bilim insanlarının ve bilimsel bir kariyerin eğlenceli tarafı ile dolu bir gün geçirmek üzere bir araya geldi.

- Evde bilim ürettiler

ODTÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, etkinliğe ilişkin yaptığı açıklamada, bu yıl ilk kez düzenledikleri 'Bilimin Ev Hali' temalı etkinliklerinin 'bahçe', 'banyo', 'garaj', 'mutfak', 'salon' ana başlıklarında düzenlendiğini anlattı.

Etkinlikte ODTÜ öğretim üyeleri ve lisans öğrencilerince geliştirilen 50'den fazla bilimsel projenin sergilendiğini ifade eden Yozgatlıgil, sergilenen projeler arasında güneş enerjisiyle bahçe sulama, bir enerji kaynağı olarak rüzgar, yağmur suyunun çevre için önemi, havai fişeklerin nasıl rengarenk olduğu, mutfak artıklarından gübre yapımı, insansız hava araçlarının çalışma sistemi, güneş enerjisi ile çalışan arabalar, evde sabun yapma, deterjanın kirleri nasıl çıkardığı ya da göllere nasıl zarar verdiği, leke tutmayan fayanslar, kekin nasıl kabardığı, mikrodalgaların gerçekten zararlı olup olmadığı, banyoda kendi kendini temizleyen küvet, leke tutmayan kumaş ve havayla çalışan arabanın bulunduğunu bildirdi.

ODTÜ'nün etkinliğine sadece okullardan 10 binin üzerinde kayıt olduğunu belirten Yozgatlıgil, bireysel ziyaretçilerle birlikte katılımın 15 bine yaklaşmasını beklediklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA