'Kimse Yerli Kaynakları Bir Kenara Koymamızı Beklemesin'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yerli kömür ve yenilenebilir enerjiyle ilgili çalışmaları başlatacaklarını belirterek, “Kimse de Türkiye’den yerli kaynaklarını bir kenara koymasını beklemesin” dedi.

'Kimse Yerli Kaynakları Bir Kenara Koymamızı Beklemesin'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Uluslararası Enerji Ajansı İcra Kurulu Bakanı Fatih Birol’un sunduğu Türkiye Raporu toplantısına katıldı.

Yer altı zenginliklerinin kullanılması gerektiğini belirten Bakan Berat Albayrak, “Yeraltı ve maden zenginliğimizin enerji sektörüne çok daha fazla nasıl kazandırabiliriz? Önemli adımlara atacağız. Fatih Bey yerli kömür oranından, yüzde 29’luk bir oranda bahsetti. Tabi bu oranın bizim yerli kaynaklarımız çerçevesi içerisinde, çünkü Türkiye enerji konusunda ithalat noktasında. Ciddi bir dışa bağımlılık çerçevesinde. Bunun yarısından fazlası Maalesef ithal kömür. Türkiye bu açıdan şanslı bir ülke değil diye bilinen, bu gerçeklikle yaşayan bir ülke. Son yıllardaki arama çalışmaları içerisinde, sahip olduğumuz yeni rezervler bizi yerli kömür noktasında, Türkiye’nin o güne kadar sahip olduğu rezerv kadar da bir rezerv de ama kalogrifik değer olarak da en az 2 misli rezervi keşfetmesiyle, yeni dönemde bunları hayata geçirme stratejisiyle karşı karşıya olacağız. Tabi yeni teknolojiler, temiz teknolojilerle entegre olmak koşuluyla. Çevresellikten taviz veremeyiz. Kimse de Türkiye’den yerli kaynaklarını bir kenara koymasını beklemesin” dedi.



“YENİLENEBİLİR KAYNAKLARA ÇOK CİDDİ BİR STRATEJİYLE YENİ BİR PENCERE AÇACAĞIZ”

Bakan Berat Albayrak, yerli kömürle ilgili bilgi vererek, “Bu tabii Türkiye için madencilik sektöründe ve bakanlığımızdaki kritik kurumlardan bir tanesi olan MTA üzerinde yeni dönemin stratejiyle de bir resmi bize ortaya koyacak. Nitekim yeni dönemde sondaj faaliyetleri, arama faaliyetleri, Tüm Türkiye çerçevesi içerisinde çok yoğun bir jeofizik, jeokimya haritalarının çıkarılması bir tarafa, sahip olduğu doğal kaynakların keşfiyle ilgili bugüne kadar yapılan yatırımların misliyle bir yatırımla karşı karşıya olacağız. Önümüzdeki dönemde yerli kaynakların yanında yenilenebilir kaynaklara da çok ciddi bir stratejiyle yeni bir pencere açacağız. Yenilenebilirin güneş ve rüzgar ayağıyla ilgili çok önemli adımlara atacağız” diye konuştu.



“RÜZGAR, GÜNEŞ ENERJİSİ VE KÖMÜRDE İLK ADIMLARI ATACAĞIZ”

Bakan Albayrak, bakanlığın yılbaşından bugüne çok yoğun bir mesai ortaya koyarak çok başarılı bir performans ortaya koyduklarını belirterek, “Ekim ayı içerisinde hem güneş, hem kömür, takip eden aydan sonra da rüzgarla ilgili ilk adımları atacağız. Türkiye güneş ve rüzgarda çok önemli bir kapasite. Önemli bir potansiyele sahip” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA