Kıbrıs Müzakereleri

Kıbrıslı Türk ve Rum sivil toplum örgütleri, iki liderin yıl sonuna kadar kapsamlı bir çözüme ulaşabilmelerine yönelik çabalarına destek vereceklerini bildirdi.

Kıbrıslı Türk ve Rum sivil toplum örgütleri, iki liderin yıl sonuna kadar kapsamlı bir çözüme ulaşabilmelerine yönelik çabalarına destek vereceklerini bildirdi.

Kıbrıs'ta 32 Türk ve Rum sivil toplum örgütünün yayımladığı ortak açıklamada, Ada'da çözüm anlayışıyla KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis arasında Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümü için devam eden müzakere sürecine desteğin süreceği kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'İmza koyan örgütler olarak, Kıbrıs sorununun çözümlenmesiyle beraber Kıbrıs’ta temel insan hak ve özgürlüklerine saygı duyan ve iki toplumun siyasi eşitliğine dayanan federal bir yapıda yaşayabileceğimizi vurgularız. Dört başlıktaki (Ekonomi, AB Meseleleri, Yönetim ve Güç Paylaşımı ve Mülkiyet) yakınlaşmaların önemli derecede olgunluğa ulaştığını ve tümünün tamamlanmasının ancak geriye kalan konularda (Toprak ve Güvenlik ile Garantiler) anlaşmaya varılması ile aşılacağının bilincindeyiz.

Birleşmiş Milletler'e, bu önemli ve hassas konuların esaslarının görüşüleceği uygun üçlü görüşme ortamını sağlaması için çağrı yapıyoruz. İnancımız, Güvenlik ve Garantiler başlığının, toprak ayarlaması konusunun görüşüleceği üçlü toplantı sonrası anlamlı yakınlaşma sağlanması ardından gerçekleşecek 'çoklu zirvede' görüşülmesidir. Ayrıca taraflar arası herhangi bir anlaşmanın iki toplumun güvenlik kaygılarına cevap verebilecek nitelikte olması gerektiğini vurgularız. Bu metine imza koyan örgütler olarak, iki liderin yıl sonuna kadar kapsamlı bir çözüme ulaşabilmelerine yönelik çabalarına destek ve güvenimizi sunarız.”

Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ara buluculuğunda, 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.

Kaynak: AA