İdlib'in Karanlık Sokakları Işığa Kavuştu

Suriye'nin sokak ve caddeleri, yaşanan iç savaşın gölgesinde karanlığa boğulurken, bu soruna çözüm arayan yerel kurumlar çareyi güneş enerjisi sisteminde buldu.

MUHAMMED MİSTO - İç savaşın yaşandığı Suriye'nin İdlib kentinde muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde 4 yıldır geceleri karanlıkta kalan caddeler, güneş enerjisi sistemiyle ışığa kavuştu.

Suriye'nin sokak ve caddeleri, yaşanan iç savaşın gölgesinde karanlığa boğulurken, bu soruna çözüm arayan yerel kurumlar çareyi güneş enerjisi sisteminde buldu.

Rejime bağlı birliklerin düzenlediği saldırıların alt yapıyı da hedef alması nedeniyle yaşanan elektrik sıkıntısı neticesinde karanlıkta kalan sokaklar için güneş panelleri kullanılarak aydınlatma sistemi geliştirildi.

Öncelikle İdlib'in Maarretu Hurme ve Has beldelerinde denenen sistem daha sonra diğer bazı mahallelerde de kullanılmaya başlandı.

Projenin sorumlusu mühendis Ahmed Kamil, AA muhabirine yaptığı açıklamada uzun yıllardır özellikle de kış aylarında büyük sorunlara yol açan aydınlatma sıkıntısının ortadan kaldırılmasını hedefleyen projenin muhaliflerin ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle hayata geçirildiğini belirtti.

Kamil, 55 amperlik bataryalar ve 50 voltluk paneller kullanılarak yapılan sistemin ana caddeler, ara sokaklar, kavşaklar ve mezarlıklarda kullanıldığını, karanlık çöktüğünde otomatik olarak çalıştığını ifade etti.

Kullanılan tek bir cihazın maliyetinin 150 doları bulduğunu aktaran Kamil, projenin bağışçı kişi ve kurumlar tarafından finanse edildiğini kaydetti.

Kamil, bu hizmetin daha geniş alanlara yayılması için çalıştıklarını belirterek, 'Bu şekilde trafik kazalarının da önüne geçiliyor. Çünkü rejime bağlı savaş uçakları gece yoldaki herkesi vurduğu için insanlar araçlarını, farlarını yakmadan kullanmak zorunda kalıyor. Bu da trafik kazalarına neden oluyor.' ifadelerini kullandı.

Öte yandan Maarretu Hurme beldesi sakinlerinden Muhammed Ali, konuyla ilgili 'Yıllarca karanlıkta kaldık. Özellikle kış aylarında çok sıkıntı çektik. Karanlık nedeniyle birçok trafik kazası ve hırsızlık olayı yaşandı.' dedi.

Muhammed, aydınlatma sisteminin çok yararlı olduğunu belirterek, bu sayede hırsızlık vakalarının da önüne geçildiğini dile getirdi.
Kaynak: AA