Canlı Yayında Robotik Cerrahiyle Böbrek Nakli

Suriyeli böbrek hastası Shadi Messto'ya canlı yayında robotik teknolojiyle böbrek nakli yapıldı Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Tuğcu: 'Bu yöntemle dikişleri daha iyi yapabiliyorsunuz. En önemli özellik ise kesi yerinin 4,5 santimetre olması. Diğer açık cerrahide 15 santimetrelik bir kesi yeri oluyor'

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Volkan Tuğcu, robotik yöntemle böbrek nakline ilişkin, 'Bu yöntemle dikişleri daha iyi yapabiliyorsunuz. En önemli özellik ise kesi yerinin 4,5 santimetre olması. Diğer açık cerrahide 15 santimetrelik bir kesi yeri oluyor.' dedi.

Tuğcu, '4. Canlı Cerrahi Sempozyumu' kapsamında Suriyeli böbrek hastası Shadi Messto'ya canlı yayında robotik teknolojiyle yapılacak böbrek nakli öncesi AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Robotik böbrek nakli ve sadece böbrek cerrahisi üzerine bir sempozyum düzenlediklerini anlatan Tuğcu, böbrek naklinin robotik olarak sadece birkaç merkezde yapıldığını söyledi.

Tuğcu, robotik böbrek naklini Türkiye'de yapan tek klinik olduklarına vurgu yaparak, 'Bunu diğer meslektaşlarımızla paylaşmak istedik. Sempozyumun şimdiki kısmında Amerika'yla canlı bir bağlantı sağlayacağız. Oradaki meslektaşlar da bunu seyredecek.' diye konuştu.

Robotik yöntemle böbrek nakli hakkında bilgiler veren Tuğcu, bu yöntemin avantajlarından bahsetti.

Tuğcu, robotik teknolojinin görüntüyü 10-15 kat büyüttüğünü aktararak, şöyle devam etti:

'Bu yöntemle dikişleri daha iyi yapabiliyorsunuz. En önemli özellik ise kesi yerinin 4,5 santimetre olması. Diğer açık cerrahide 15 santimetrelik bir kesi yeri oluyor. Robotik böbrek naklinde lenf sıvısı olmuyor. Açık cerrahi de lenf sıvısı emilmediği için de hasta 10-15 gün hastanede yatabiliyor. Robotik yöntemde hasta çok kısa sürede evine gidebiliyor. Bugüne kadar 30 vaka yaptık. Yurtdışından cerrahlar robotik böbrek nakli eğitimi için buraya geliyor.'

Robot kollarının insan elinin zorlukla ulaşabildiği yerlere kolaylıkla ulaşabildiğini dile getiren Tuğcu, 540 derece bilek hareketi kabiliyetiyle çok rahatlıkla dikiş atabildiklerini söyledi.

Tuğcu, '4. Canlı Cerrahi Sempozyumu'nda, robotik böbrek ameliyatlarının dünyadaki öncüsü Hindistanlı Cerrah, Dr. Ahlawat'ın ve kendisinin toplam 2 robotik böbrek nakli ameliyatı yapacağını ve cerrahların canlı yayınla izleyeceğini hatırlattı.

- Suriyeli eş, kocasına böbreğini verdi

Suriyeli böbrek hastası Messto ise 2 yıl önce Türkiye'ye geldiklerini belirterek, 7 kardeşinden 3'ünün diyalize ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Savaş esnasında evlerinin ve tedavi gördükleri diyaliz merkezinin yıkıldığını anlatan Messto, şunları söyledi:

'Suriye'de Halep'te diyalize giriyorduk. 3 merkez vardı. Hastanelerin ve evlerimizin yıkılmasıyla Türkiye'ye geldik. 5 senedir buradayız. Esenyurt Belediyesi çok yardımcı oldu. Ortopedi engelim de olduğu için engelli maaşı alıyorum, onunla geçiniyoruz. Eşim böbreğini verecek bana. Zor bir ameliyat olacak, eşimin bana böbreğini vermesini istemedim. Ama o beni ikna etti. Hem korkuyorum, hem sevinçliyim. Savaşta büyük yaralar aldık. Ancak hayatımız burada tamamen değişti. Devletten ve bu ülkeden çok memnunuz. Belediye çok yardım etti, araç konusunda 2 sene boyunca yardım etiler. Devlete, özellikle Recep Tayyip Erdoğan'a çok teşekkür ediyorum. Belediye 4 senedir hastaneye gidip gelmemi sağlıyor. Diğer kardeşlerim hala diyalize Belediyenin desteği ile gidip geliyor.'

Eşine böbreğini verecek olan Engele Muhammed ise 'Eşime böbreğimi verdiğim için mutluyum.Eşimin ailesi de kardeşleri ile savaştan kaçarak buraya gelmiş. 2 yıllık evliyiz. Hem evlilik sürecimizde, hem de tedavi sürecinde devletin ve Esenyurt Belediyesinin çok yardımları oldu. Hatta bugüne onlar sayesinde geldik diyebilirim. Bizi çok memnun ettiler, Allah onlardan razı olsun.' dedi.

- Türkiye'de 'ilk ve tek'

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ürololoji Kliniği Türkiye'de robotla böbrek nakli ameliyatlarını yapan 'ilk ve tek' merkez olarak biliniyor. Tüm dünyada sadece birkaç merkez tarafından yapılan robotik böbrek nakli, Türkiye'de Ocak 2016'dan bu yana 27 hastaya uygulandı.
Kaynak: AA