Çam Ağaçlarını Sepete Dönüştürüyor

Erzurum'un Uzundere ilçesinde oturan sepet ustası Ahmet Aldemir'in, kağıt inceliğindeki parçalara ayırdığı çam ağaçlarından 41 yıldır yaptığı yöresel meyve sepetleri vatandaşların ilgisini çekiyor.

YUNUS HOCAOĞLU - Erzurum'un Uzundere ilçesinde yaşayan Ahmet Aldemir, 41 yıldır çam ağacı parçalarından yaptığı meyve sepetlerini adeta sanat eserine dönüştürüyor.

İlçedeki Balıklı Mahallesi'nde oturan ve 12 yaşından beri sepet ustalığı yapan Ahmet Aldemir (53), damarlı çam ağaçlarını kağıt inceliğindeki parçalara ayırdıktan sonra bunları suyla ıslatıp yumuşatarak yörede 'çepik' olarak bilinen meyve sepetleri örüyor.

Ahmet Aldemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sepet yapmasını çocukluğunda yöredeki ustalardan görüp öğrendiğini belirtti.

Sepetlerin yumuşak dokulu ve damarlı çam ağaçlarından yapılması gerektiğini anlatan Aldemir, ağacın damarları kalın olursa işlenmesi zor olduğu için sepet yapılamayacağını ifade etti.

Aldemir, sepet yapılacak çam ağacının kolay yarılıp işlenmesi için yaş olması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

Ağacı yardıktan sonra da ister kuru ister yaş olsun örülüyor. Kuru olursa da suya batırılarak ıslatır öreriz. Önemli olan ağacı kurumadan tahtasını elde etmek. Günde bir ya da 2 çepik zor dokuyorum. Büyük sepetleri alanlar elma, kiraz, armut gibi meyveleri koyuyor. Küçüklerini de çocuklar kollarına süs olarak takarlar. Bu işi 41 senedir yapıyorum. Bu çepikleri geçim kaynağı olsun diye yapmıyorum. Lazım olan vatandaşlara armağan ediyorum ve yeteneğimi sergiliyorum. Ördüğüm bazı çepikleri belediyeye armağan ediyorum, belediye de bu yöresel sepetleri turizm amaçlı sergiliyor.'
Kaynak: AA