Akşehir'de Sufi Yolu İşaretleme Çalışmaları Başladı

Osmanlı döneminde Hac farizasını yerine getirmek isteyenlerin Hacca giderken kullandığı güzergah, merkezi Hollanda’da bulunan ve Türkiye’de de faaliyet gösteren Sufi Yolu Vakfı tarafından işaretleniyor. İşaretleme çalışmaları kapsamında Sufi Yolu Vakfı Başkanı Sedat Çakır ile Vakıf Sekreteri Iris Bezuijen Konya’nın Akşehir ilçesine geldi.

Akşehir'de Sufi Yolu İşaretleme Çalışmaları Başladı
Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İbrahim Öncel, Hollanda Mozaik Kültür Sanat Derneği Başkanı Ali İhsan Ünal, Akşehir Aktif Dağcılık Eğitim Merkezi Gençlik Spor Kulübü (AKADEMİK) Başkanı Bayram Çini’nin de katılımıyla Akşehir’de Sufi Yolu işaretleme çalışmaları yapıldı. Osmanlı dönemindeki hac güzergahının Sufi Yolu yürüyüşçüleri tarafından yürüyerek ziyaret edileceğini söyleyen Sufi Yolu Vakfı Başkanı Sedat Çakır, amaçlarının İstanbul’dan başlayarak Mekke’ye ulaşmak olduğunu belirtti.

İşaretleme çalışmaları kapsamında İstanbul’dan başlanılan işaretlemelerde Konya Mevlana Müzesi’ne kadar ulaştıklarını aktaran Çakır, Sufi Yolu güzergahında o şehrin önemli zatlarının türbelerinin yanı sıra farklı dinlerin mabetleri, tarihi ve doğal güzellikleri de ziyaret ettiklerini söyledi.

Güzergahlarının Osmanlı dönemindeki gibi dağ eteklerinde olduğunu aktaran Vakıf Başkanı Çakır, işaretleme çalışmalarına destek veren Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya’ya teşekkür etti.

Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya da, Sufi Yolu’nun Akşehir’in tanıtımına ve turizmine katkı sağlayacağını söyleyerek “Akşehir’de başta Nasreddin Hocamız ve akabinde Nasreddin Hoca’mızın Hocası Seyyid Mahmut Hayrani Hazretlerinin Türbesi gibi daha birçok manevi mimarlarımızın türbelerini de içine alan bir projenin çalışmasını başlatıyoruz. Akşehir’imizde bu proje kapsamında Taş Medrese, Seyyid Mahmud Hayrani Hazretleri Türbesi, Kilise, Nimetullah Nahcivani Türbesi, Kent Ormanı, Küçük Ayasofya Mescidi, Arasta, Nasreddin Hoca Türbesi, Hıdırlık ve Monas Parkı şeklinde işaretleme yapılacaktır. Bugün işaretlemenin ilkini burada gerçekleştiriyoruz. Bu işaretlemeler bittikten sonra Sufi Yolu yürüyüşleri başlayacaktır. Bu projesiyle inşallah hem Akşehir’imizde metfun bulunan manevi mimarlarımızın ziyaret edilmesini, onların tanınmasını sağlarken, diğer taraftan da Akşehir’imizin tabii güzelliklerinin tanınması, Akşehir’imizin turizmine katkı sağlanmasını amaçlıyoruz” dedi.

Akşehirli iş adamı ve Hollanda Mozaik Kültür Sanat Derneği Başkanı Ali İhsan Ünal ise, Sufi Yolu Vakfı Başkanı ve Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya’ya teşekkür ederek, bu projenin Akşehir tanıtımına büyük katkı sağlayacağını umduklarını söyledi.



Sufi Yolu Vakfı Başkanı Sedat Çakır, Akşehir’de olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek “Bu 800 kilometrelik yol İstanbul’dan başlayıp Konya’da bitiyor. 40 günlük bir yürüyüş güzergahı. Bu 40 gün içinde de epey güzel yerler gözüküyor ama Akşehir bu güzel yerlerin en önemlilerinden bir tanesidir. Gelecek yıllarda da amacımız bu güzergah üzerinden yılda 15 ile 17 bin kişinin yürümesini sağlamak. Bunu da Akşehir Belediyesi ile birlikte sağlayacağımıza inanıyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Sufi Yolu Akşehir güzergahında tabelalar çakılarak işaretleme çalışması yapıldı. Heyet Daha sonra Nasreddin Hoca Türbesi’ni de ziyaret etti. Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya burada yaptığı açıklamada, “Nasreddin Hoca’mızın deyimiyle dünyanın ortasındayız, inanmayan varsa ölçsün. Bu Sufi Yolu kapsamında tabii Akşehir’imiz için olmazsa olmaz ziyaret yerlerinden birisi Nasreddin Hoca’mızın türbesidir. Daha önce Osmanlı döneminde hicaza hac vazifesini yerine getirmek üzere gidenler, Konya’mıza Mevlana’mızın ziyaretine varmadan önce, Akşehir’imizden geçerken, Akşehir’imizde Nasreddin Hoca’mız ve Seyyid Mahmud Hayrani Hazretlerinin de türbelerini ziyaret ediyordu. Sufi Yolu ile aslen bir anlamda da geçmişteki Hicaz Yolu da tekrar canlandırılmış olunacak” dedi.

Başkan Akkaya daha sonra Sufi Yolu Vakfı Başkanı Sedat Çakır’a Nasreddin Hoca’nın tersine çalışan saati ile Akşehir Belediyesi Kültür Yayınlarından oluşan bir set armağan etti.
Kaynak: İHA