Palu'nun Tarihi Tünelleri Turizme Kazandırılacak

Elazığ'ın Palu ilçesindeki kale çevresinde Urartular döneminde yapıldığı belirlenen tünellerin temizlik ve restorasyon çalışmalarının ardından bölge turizmine kazandırılması hedefleniyor Kaymakam Öztürk: 'Temizlik çalışmaları sonucunda tünellerin ne amaçla yapıldığı konusu netlik kazanacak. Yapılış amacının belirlenmesiyle o kapsamda düzenlemeler yapılarak tüneller ziyarete açılacak' Palu Belediye Başkanı Dağoğlu: '3 bin yıllık bir eserin günümüze kadar ulaşması önemli. Urartu kaya tünellerinin temizlenerek turizme kazandırılması ilçemizin ziyaretçi sayısını artıracak'

ENVER HANCI - Elazığ'ın Palu ilçesinde Urartular dönemine ait kaya tüneller yürütülen proje kapsamında turizme kazandırılıyor.

Urartuların önemli yerleşim yerlerinden biri olan ve o dönemdeki ismi Şebeteria olan Palu, günümüze kadar varlığını sürdüren, dönemin kralı Menua tarafından yaptırılan kaya kitabesi, kaya mezarları, kaya tünelleri, tapınma nişleri, tapınaklar, su sarnıçları ve kaya merdivenleri gibi eserlerle adından söz ettiriyor.

Murat Nehri kıyısında ve İpekyolu üzerinde bulunan, tarihi potansiyeli ile adeta açık hava müzesi olma özelliği taşıyan ilçenin turizme hizmet etmesi amacıyla Palu Kaymakamlığı ve belediye işbirliği ile çalışma başlatıldı.

Bu kapsamda Palu Kalesi çevresinde bulanan kaya tünellerinde temizlik ve restorasyon çalışması başlatılırken, çalışmaların tamamlanmasının ardından tünellerin yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılması hedefleniyor.

- 'Tüneller ziyarete açılacak'

Kaymakam Mehmet Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi tünellerde uzman ekipler tarafından temizlik ve restorasyon çalışmalarına başladığını söyledi.

Çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü dile getiren Öztürk, tünellerin ne amaçla yapıldığı konusunda da çeşitli rivayetlerin bulunduğuna işaret etti.

Öztürk, 'Temizlik çalışmaları sonucunda tünellerin ne amaçla yapıldığı konusu netlik kazanacak. Yapılış amacının belirlenmesiyle o kapsamda düzenlemeler yapılarak tüneller ziyarete açılacak.' dedi.

- 'İlçemizin ziyaretçi sayısını arttıracak'

Palu Belediye Başkanı Mehmet Sait Dağoğlu, Palu Kalesi ve çevresinin birçok medeniyetin izlerini taşıdığını söyledi. Urartu dönemine ait eserlerin varlığını koruyarak günümüze kadar geldiğine dikkati çeken Dağoğlu, bunun büyük bir şans olduğunu vurguladı.

'3 bin yıllık bir eserin günümüze kadar ulaşması önemli. Urartu kaya tünellerinin temizlenerek turizme kazandırılması ilçemizin ziyaretçi sayısını artıracak.' ifadelerini kullanan Dağoğlu, Palu ilçesinin tarihi değerlerinin gün yüzüne çıkarılması için gerekeni yapacaklarını aktardı.

Kaynak: AA