Engeline Rağmen 20 Yıldır Kocasına 'El, Ayak' Oldu

Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı bir köyde yaşayan bedensel engelli Yüksel Yılmaz, 20 yıl önce evlendiği doğuştan engelli eşinin günlük yaşantısında adeta 'eli, ayağı' oluyor Yılmaz: 'Allah onu benim başımdan beni de onun başından eksik etmesin. Ona bir şey olursa ben ortada kalırım. Çoluğum çocuğum da yok. Ölene kadar birbirimize destek olacağız'

MERVE TOPUZ - Şarkışla ilçesine bağlı bir köyde yaşayan bedensel engelli Yüksel Yılmaz, 20 yıl önce evlendiği doğuştan bedensel engelli eşinin günlük yaşantısında adeta 'eli, ayağı' oldu.

İlçeye bağlı Döllük köyünde yaşayan sol eli ve sol ayağı engelli Yüksel Yılmaz (39), akraba evliliği nedeniyle bedensel engelli dünyaya gelen 20 yıllık eşi Mehmet Yılmaz'ın (60) tüm ihtiyaçlarını yerine getiriyor.

Evliliklerinde evlat sahibi olamayan ve engelli eşine çocuğu gibi bakan Yüksel Yılmaz, bedensel engelli birinin yaşamasına uygun olmayan evlerinde eşinin her isteğini yerine getirmeye çalışıyor. Maddi sıkıntılar da çeken ve daha çok yakınları ile komşularının yardımıyla ayakta durmaya çalışan çift, birbirlerine duydukları sevgi ve yardımlaşmayla da örnek teşkil ediyor.

Mehmet Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukken yürüyebildiğini ve ellerini kullanabildiğini ancak yaşı ilerledikçe bu yetilerini kaybettiğini belirterek, 'Kemikler bedene dayanmaz oldu, yaş ilerledikçe ayağımın üzerine basamaz oldum.' dedi.

Eskiden kendi işlerini az da olsa yapabildiğini, son iki yıldır ise tamamen birine muhtaç hale geldiğini anlatan Yılmaz, eşinin hayattaki en büyük destekçisi olduğunu ifade etti.

- 'Anne evladına nasıl bakıyorsa eşim de bana öyle bakıyor'

Yüksel Yılmaz'ın her ihtiyacını karşıladığını aktaran Yılmaz, şunları söyledi:

'Banyomu yapamıyorum, üzerimi çıkarıp giyemiyorum, çorabıma kadar eşim giydiriyor. Evime yardımsız girip çıkamıyorum. Bütün ihtiyaçlarımı eşim karşılıyor. Bir anne bir evladına nasıl bakar benim eşim de bana öyle bakıyor. Yataktan kaldırır, banyomu yaptırır. O benim can yoldaşım, her ihtiyacımı o karşılıyor. Allah ömrümden alsın ona versin. Ona bir şey olsa ben kendimi öldüm sayarım. O benim bir tanem. Ne söylesem az gelir. Onun acısını bana göstermesin. O benim elim, ayağım, her şeyim. O olmazsa yaşamamın bir anlamı yok.'

Yılmaz, kredi çekerek emekli olduğunu, bu nedenle emekli maaşının çoğunun krediye gittiğini dile getirerek, 'Ayda 290 lira alıyorum. O da elektrik ve telefon faturalarına gidiyor, bize de bir şey kalmıyor. Geçimimizi eş, dost ve komşuların yardımıyla sağlıyoruz. Evimiz de engelliler için uygun değil.' diye konuştu.

- 'Ölene kadar da bakacağım'

Yüksel Yılmaz ise eşinin bakımının zor olduğunu ancak gocunmadan yaptığını belirterek, '20 yıldır seve seve bakıyorum eşime. Eşimi ben yıkarım, bütün hizmetine ben bakarım, sabah yüzünü yıkarım, yemeğini hazırlarım. Ölene kadar da bakacağım. Onun eli ayağı olmaya çalışıyorum hatta onun eli, ayağıyım. Kimsemiz yok birbirimize kol kanat geriyoruz. Allah onu benim başımdan beni de onun başından eksik etmesin. Ona bir şey olursa ben ortada kalırım. Çoluğum çocuğum da yok. Ölene kadar birbirimize destek olacağız.' sözlerine yer verdi.
Kaynak: AA