ASEAN Toplantıları Laos'ta Başladı

Laos'un başkenti Vietiane'de yapılacak Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği (ASEAN) toplantılarının ilki, 2016 Daimi Temsilciler Komitesi Toplantısı ile başladı.



Vietiane'de 3-8 Eylül'de gerçekleşecek 28. ve 29. ASEAN zirveleri öncesinde 2016 Daimi Temsilciler Komitesi üye ülkelerinin temsilcileri, başkent Vietiane’de bir araya geldi.

ASEAN daimi üyeleri Endonezya, Singapur, Malezya, Kamboçya, Vietnam, Tayland, Myanmar, Filipinler, Laos ve Bruney temsilcilerinin katıldığı toplantıda bölgesel ve küresel serbest ticaret anlaşmalarının tamamlanması, iş geliştirme ve entegrasyon, altyapı ve küresel mega trend ve bölgesel entegrasyon, sürdürülebilir ekonomik kalkınma,teknolojinin geleceği, kadın ve gençlerin iş hayatına katkısı konularının gündeme getirildiği belirtildi.

Toplantılar kapsamında ASEAN ile stratejik ortaklıkları bulunan ABD, Çin, Japonya, Avustralya, Hindistan ve Kanada gibi birçok ülkeden üst düzey katılım bekleniyor.

Bu çerçevede zirve, ABD-ASEAN, Hindistan-ASEAN, BM-ASEAN, Japonya-ASEAN ve Çin-ASEAN gibi toplantılara da konu olacak.

Zirve, 8 Eylül’de Laos Başbakanı Thongloun Sisoulith’in düzenleyeceği basın toplantısıyla sona erecek.

ASEAN'ın 49. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla da önem taşıyan toplantıların en önemli konuğu ABD Başkanı Barack Obama, Laos’u ziyaret eden ilk ABD Başkanı olacak.

Geri kalmış ülkeler kategorisindeki, birliğin coğrafi büyüklük ve nüfus açısından en küçük ülkesi Laos, 1997 yılında ASEAN’a üye oldu.

Son dönemde bölgedeki diğer ülkelerin gerçekleştirdiği ekonomik kalkınma sürecinde yer alan Laos, özellikle Güney Çin Denizi konusunda yaşanan kıta sahanlığı anlaşmazlıklarında Çin’in yanında durmasıyla dikkati çekiyor.

Kaynak: AA