Afyon Lokumu, Organik Meyve Şekeriyle Tatlandı

Afyonkarahisar'da bir işletme, daha sağlıklı olması için doğal meyve şekeriyle lokum üretti İşletme sahibi Koca: 'Lokumlarımızda hiçbir yapay tatlandırıcının olmadığına dair analiz raporlarını aldık. Şekerle ilgili rahatsızlıkları olan müşterilerimizin de rahatlıkla tüketebileceği ürün çeşitliliği oluşturduk'

MUSTAFA BAYER - Lokumuyla ünlü Afyonkarahisar'da bir işletme, organik meyve şekeri kullanarak üretim yapmaya başladı.

İşletme sahibi Celal Koca, AA muhabirine, lokumun Osmanlı döneminde boğazı yakmayan, yumuşak bir tatlı çeşidi olarak üretildiğini söyledi.

Lokumun dünyada 'Türk lokumu' adıyla önemli bir lezzet olarak bilindiğini ifade eden Koca, 'Osmanlı'dan teslim alınan lokum emanetinin, gelecek nesillere de aktarılması için üzerimize düşen misyonu yerine getirmeye çalışıyoruz. Aile şirketi olarak, küçük bir atölyede lokum imalatına başladık. Şu anda 7 bin 500 metrekare kapalı alandaki fabrikada 200'e yakın çalışanla üretim gerçekleştiriyoruz.' diye konuştu.

Türkiye ve yurt dışındaki birçok ülkeye lokum gönderdiklerini belirten Koca, Afyonkarahisar, Türkiye ve sektörü en iyi şekilde temsil etmeye çalıştıklarını dile getirdi.

- '9 üründe meyve şekeri kullanıyoruz'

Lokum sektörünün gelişmesi ve yeni ürünler için Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verdiklerini vurgulayan Koca, şöyle devam etti:

'Tel kadayıflı, manda kaymaklı lokum, Türk kahveli ve çikolatalı lokumları sektöre kazandırdık. Bunlarla yetinmeyerek sağlık açısından çok önemli bir üretime adım attık. Artık organik meyve şekeriyle tatlandırılan lokumu üretmeye başladık. Şu an 9 üründe organik meyve şekeri kullanıyoruz. İnsan sağlığının hasmı yapay tatlandırıcı sakarin cinsi hiçbir tatlandırıcının olmadığına dair analiz raporlarını aldık. Şekerle ilgili rahatsızlıkları olan müşterilerimizin de rahatlıkla tüketebileceği ürün çeşitliliği oluşturduk. Bu ürünün tanıtımı için hazırlıklarımız var.'

- 'Rusya'da pazar araştırması yapıyoruz'

Koca, yüzde 100 organik meyve şekeriyle tatlandırılan lokumların Rusya'ya ihracatı için çalışma yürüttüklerini bildirdi.

Rusya'nın Türkiye için önemli bir pazar olduğuna işaret eden Koca, şunları kaydetti:

'Rusya'daki olumlu gelişmelerden sonra, ihracat birimimize pazar araştırması talimatı verdik. Şu an Azerbaycan, Ukrayna ve Türkmenistan'a ihracat yapıyoruz. Ürünlerimiz, bu ülkelerde çok fazla talep görüyor. Ayrıca önümüzdeki günlerde Moskova'da yapılacak fuara katılacağız. Bu fuarda, yeni üretmeye başladığımız meyve şekerli organik lokum çeşitlerinin tanıtımını yapma imkanı bulacağız. Sektörümüzü, ilimizi ve ülkemizi temsilen orada yer almak istiyoruz. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın da dediği gibi üretmek, üretmek, üretmek için çalışacağız. Hedefimiz ihracat ağını artırarak milli gelire katkı sunmak.'
Kaynak: AA