Yeni Türlerle Pamukta İthalatın Azaltılması Hedefleniyor

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde geliştirilen verimi yüksek, hastalık ve zararlılara dayanıklı 11 yeni pamuk çeşidiyle sektördeki ithalatın azaltılması amaçlanıyor Enstitü Müdür Yardımcısı Çil: 'Ülkemiz yaklaşık 50 milyon lira dış pazara yabancı tohum ücreti ödüyor. Burada geliştirilip ıslah edilen yeni pamuk çeşitleriyle Avrupa pazarının önüne geçmeyi hedefliyoruz'

SEBAHATDİN ZEYREK - Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde geliştirilen yeni pamuk çeşitleriyle sektörde tohum ithalatının azalması bekleniyor.

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Abdullah Çil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllardan beri üzerinde çalıştıkları pamukta yaklaşık 11 yeni çeşidi ıslah ederek geliştirdiklerini söyledi.

İthal tohumda milyonlarca dolar döviz ödendiğine dikkati çeken Çil, 'Yeni çeşitlerin içinde renkli ve organik tarımda uygulanmasını uygun gördüğümüz türler var. Pamuğun çok fazla piyasa değeri var. Bunlarla ilgili her konuda ülkemizdeki bölgelerle ilgili çeşitlerimizi geliştirdik. Şu anda hedef kitle dediğimiz üretici firmaların hizmetine sunduk. Biz yeni ıslah ettiğimiz pamukları geliştirip firmalara satıyoruz. Onlar da 'ıslahçı hakkı' karşılığında bunları üretip çiftçilerimize tohumluk olarak tedarik ediyorlar.' diye konuştu.

- İthalatı azaltma hedefi

Çil, enstitü olarak hedeflerinin ülkenin yurt dışına verdiği tohum çeşitlerden dolayı ödenen dövizi engellemek olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

'Bunun tamamen ülke içinde kalması kendi yerel üretici ve tüketicilerimiz tarafından harcanmasıdır. Bu işin ilk başlangıç noktası biziz. Biz çeşitlerin geliştirilmesinde, bunların adaptasyonunun sağlanmasında, yani bu bölgeye uygun çeşidin geliştirilmesindeki ilk hamleyi biz yapıyoruz. Bundan sonrasını diğer halkaların yapması lazım. Ülkemizde yaklaşık 8 bin 883 ton pamuk tohumu sertifikalandırılıp satılıyor. Bunun 8 bin 870 tonu özel sektör, kamu ise 13 tonunu sertifikalandırıp satabiliyor. Toplam piyasa değeri 61 milyon ton. Bunun tamamına yakını özel sektör sattığını görüyoruz. Kamuda yok denilecek kadar az ama yabancı tohumu getirip satıyor. Böylelikle yaklaşık ülkemiz 50 milyon lira dış pazara yabancı tohum ücreti ödemiş oluyor. Burada geliştirilip ıslah edilen yeni pamuk çeşitleriyle Avrupa pazarının önüne geçmeyi hedefliyoruz. Avrupa'dan getirilen çeşitler bizim ıslah ettiklerimizden daha kaliteli değil.'

- Pamuk yerine mısıra yöneliş

Çukurova'nın eski yıllarda büyük oranda pamuk üretimi yaptığına, son yıllarda ise bu üretimin düştüğüne işaret eden Çil, 'Bunun çok farklı nedenleri var. Bunlardan birisi mısırın tamamen bölgeye hakim olması. Pamuğun girdileri pahalı, mısırın ise daha az. O yüzden de pamuk oranı gittikçe azaldı. Umarım bundan sonra bu hızlı bir şekilde yükselir.' ifadesini kullandı.

Çil, yeni tohum çeşitlerinin bölgeye uygun ıslah edildiğini vurgulayarak 'Tercih çiftçinin. Bundan sonra Çukurova eski günlerine dönecek. Biz burada verimi yüksek hastalık ve zararlılara dayanıklı çeşitler geliştiriyoruz. Şu anda Amerika'da 250 kilogram verim alıyorsanız bu Türkiye'de 500 kilogramdır. Yani şu anda bizim hiçbir sıkıntımız yok. Ülkede yaşanan sıkıntı tamamen çiftçilerin tercihinden kaynaklanıyor.' değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA