Uluslararası Yed-İ Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali

Bursa'da düzenlenen festivalde, yüzyıllar sonra dahi öğretileri ve eserleriyle dünyaya ışık tutan 7 manevi mimar İsmail Hakkı Bursevi, Evliya Çelebi, Ahmet Yesevi, Somuncu Baba, Şemsi Tebrizi, Ateşbazı Veli ve Muhyiddin İbn Arabi'nin konu edildiği filmler beyaz perdeye taşındı 'En iyi film' ödülüne layık görülen 'Hayat Bu' filminin yönetmeni Yüksel: 'Bu ödülü, savaşın tam ortasında bazılarının roman satırlarından okuyarak öğrendiği acıyı bizzat yaşayarak tecrübe eden bütün Suriyeli kardeşlerim adına; yastığı taş, tavanı gökyüzü olan bütün savaşın çocukları için alıyorum'.

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali'nde, yüzyıllar sonra dahi öğretileri ve eserleriyle dünyaya ışık tutan 7 manevi mimar beyaz perdeye taşındı.

BTSO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'deki 60, yurt dışındaki 25 üniversitenin iletişim fakülteleriyle ortaklaşa yürütülen festivale, öğrenciler, '7 Allah dostu'nun konu edildiği senaryo ve kısa filmlerle katıldı.

Ocak ayında başlayan yarışmalarda seçilen en iyi 7 senaryonun çekimleri, Bursa ve İstanbul'da doğal ve tarihi mekanlarda Cihan Karademir'in yönetmenliğinde 200 kişilik ekiple gerçekleştirildi.

En iyi filmlerin 14 kişilik jüri tarafından belirlendiği festivalde, Bursa'dan İsmail Hakkı Bursevi, İstanbul'dan Evliya Çelebi, Türkistan'dan Ahmet Yesevi, Malatya'dan Somuncu Baba, Tebriz'den Şems-i Tebrizi, Konya'dan Ateşbaz-ı Veli, Şam'dan Muhyiddin İbn Arabi'nin anlatıldığı filmler, yazlık sinemada gösterildi.

- 'Suriyeli kardeşlerim adına alıyorum'

Gösterimlerin ardından BTSO'da gerçekleştirilen ödül töreninde, 'En iyi film' ödülünü alan 'Hayat Bu' filminin yönetmeni Elif Yüksel, sanata verdiği değerden ve destekten dolayı BTSO'ya teşekkür etti.

Ödül almaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Yüksel, şunları kaydetti:

'Bedelleri ne kadar ağır olursa olsun, sözde birçok medeniyetin yapamadığını yapan, milyonlarca insana kucak açan bir ülkem olduğu için gurur duyuyorum. Bize bu senaryoyu yazdıran bu duygudur. Biz, bütün kalbimizle iyilerin her zaman cesur olduğu ve seslerini duyurabildikleri bir dünya hayal ettik. Bu ödülü, savaşın tam ortasında bazılarının roman satırlarından okuyarak öğrendiği acıyı bizzat yaşayarak tecrübe eden bütün Suriyeli kardeşlerim adına; yastığı taş, tavanı gökyüzü olan bütün savaşın çocukları için alıyorum.'

Festival koordinatörü Eda Sürmeli de 'Dünyanın 7 manevi mimarını genç meslektaşlarımızla beyaz perdeye taşıdığımız festivalde, onların öğretileri yolumuzu aydınlatan bir ışık oldu. Bizden sonra gelecek neslin etik ve estetik eserlerinin izlenirliği ve festivalin yurt içi ve yurt dışındaki bilinirliği, bizim için umut ve onur kaynağıdır.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA