'Uluslararası Erzincan Sempozyumu' Erzincan Da Başladı

Erzincan Valiliği, Erzincan Belediyesi ve Erzincan Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen “Uluslararası Erzincan Sempozyumu” Erzincan da geniş bir katılım ile başladı.

'Uluslararası Erzincan Sempozyumu' Erzincan Da Başladı
28 Eylül - 1 Ekim 2016 tarihleri arasında devam etmesi planlanan “Uluslararası Erzincan Sempozyumunun” açılışı yapıldı.

Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen açılış sempozyumuna Erzincan Vali Vekili Dede Musa Baştürk, Erzincan Belediye Başkan Vekili Karabey Atıcı, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, il protokolü, bilim adamları, akademisyenler, araştırmacılar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve sempozyum paydaşları katıldı.

Erzincan’ın mevcut potansiyel ve sorunlarını bilimsel olarak incelemek için düzenlenen sempozyum sayesinde Erzincan’a ait köklü tarihi, coğrafi, çevresel, iktisadi, dini, sosyal, kültürel ve folklorik değerleri ortaya çıkarmak ve tanıtmak öngörülüyor.

Dört gün sürecek olan organizasyonda 60 farklı üniversiteden, 461 bilim adamı, 19 ayrı başlık altında; 322 bildiri, 9 poster olmak üzere 331 sunum yapacaklar.

Saygı Duruşunda bulunulması ve ardından İstiklal Marşının okunması ile başlayan açılış programında Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu yaptığı konuşmada; “Erzincan Üniversitesi etrafı dağlık, ortası bağlık, yer altı ve yer üstü zenginlikleri ve derin tarihi kültürü ile önemli bir yer olan şehrimizde 2006 yılında kurulan Erzincan Üniversitesi Anadolu’da bir Dünya Üniversitesi olma yolunda çok önemli adımlar atmıştır ve bu adımları kararlılıkla sürdürmektedir. Bu çerçevede her kişi ve her topluluk gibi Erzincan da nereden geldiğini ve nereye gitmesi gerektiğini planlayarak belirlemiştir. Fakat biz bunu daha bilimsel olarak ortaya koyma adına, bilimsel temelleri üzerine oturtma adına her yönden 19 temel alanda şehrin dinamiklerini ortaya koyarak, bu dinamiklerin üzerine, bu gelişmeyi nasıl sağlayacağımızı bu sempozyum da biz başarmaya çalışacağız. İnanıyorum ki sempozyum süresince değişik şehirlerden ve yurtdışından gelen bilim insanlarının birikimleri önerileri, problemleri ortaya koymaları ve çözüm üretmeleri ile Erzincan büyük bir kazanıma sahip olacaktır.”dedi.

Erzincan Belediye Başkan Vekili Karabey Atıcı ise yaptığı konuşmada; “Erzincan kültürel ve doğal zenginlikleri oldukça yüksek bir kenttir. Şehrimizin 5 bin yıla dayanan kültürel birikimi; dönemlerinde Dünyaya hakim medeniyetlerin şehrimizde mukim oluşu. Bunun dışında sahip olduğumuz ve bu topraklarda yaşattığımız bin yıllık İslam geleneği, kültürel potansiyelimiz adına çok zengin bir neslin evlatları olduğumuz gerçeğini ortaya koymaktadır. Bugün 21. yüzyıla damgasını vurarak, istikrarlı büyüyen Türkiye tablosu Erzincan için önemli bir fırsat teşkil etmektedir.”dedi.

Erzincan Vali Vekili Dede Musa Baştürk ise yaptığı konuşmada; “Muhakkak ki hayatın kaynağında önce düşünce sonra bilgi sonrada insanların ortaya koyduğu ürünler vardır. Bu zincir içerisinde bilginin önemi muhakkak tartışılmazdır. Bu sempozyumun ilerleyen dönemde şehrimizin kendi silüetini daha da netleştirecek pek çok çalışmaya sahne olacağına inanıyorum. Bütün kalbimle başta idareciler olmak üzere şehrin mahalli idareleri, kurum ve kuruluşlar, tüm sanayicileri, küçük sanatkârlar ve hemşehrilerimiz açısından kendi değerini, kendi potansiyelini tanıması anlamında bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Şehrimizin bulunduğu coğrafi konum öneminin yanı sıra coğrafi konumunun ortaya çıkardığı çok değişik sonuçlarda vardır. Bu konum neticesinden şehrimiz aynı zamanda hem tarihi, hem siyasi hem de kültürel bir kavşak noktasıdır. Özellikle şehirde bulunan dinamiklerin, kültürlerin birbiri ile barışık yaşaması adına bu sempozyumda ortaya konulacak bilimsel çalışmalarında çok büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. Muhakkak ki Erzincan’ı dolaylı ya da doğrudan ilgilendiren bütün bildirgeler, bütün sunumlar, ilerde bu şehirde taş üstüne taş koymak isteyen herkes açısından kıymeti takdir edilemeyecek kadar değerli ve verimli ürünler olacaklardır. Bu bakımdan bu sempozyumu Valiliğimiz, Belediyemiz ve Üniversiteniz olarak çok önemsiyorum. Ülkemizde bulunan diğer üniversitelerle ve yurtdışındaki diğer üniversitelerle de bir bilim ve gönül köprüsü kurma gayretininde bir sonucu olduğunu düşünüyorum. 10 yıl gibi kısa bir sürede akademik çalışmaları ile gerçekten takdire şayan bir mesafe kat eden üniversitemiz açısından bu çalışma, bir dönüm noktası olacaktır. Bunda şüphe yoktur. Bu sempozyumun şehrimize hayırlı olmasını diliyorum.”dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Prof. Dr. Sami Şener, “Erzincan’ın sosyal ve kültürel dinamikleri” konulu açılış konferansını verdi. Program daha sonra sempozyum sunuları ile devam etti.
Kaynak: İHA