'Temel' Ve 'Fadime' Adlı Taş Bebeklere Yoğun İlgi

Plajlar ile sahil kenarlarında toplanan taşlar, rehabilitasyon merkezinde eğitim gören öğrenciler tarafından yaklaşık beş yıldır sürdürülen projeyle taş bebeğe dönüştürülüyor Merkezde son bir yıldır öğrenciler tarafından yöresel kıyafetli taş bebekler üretilirken, büyük ilgi gören 'Temel' ve 'Fadime' isimli bebekler hediyelik eşya sektöründe Giresun'un yeni yüzü olmaya aday Rehabilitasyon merkezi müdürü Özgen: 'Çeşitli bebekler üretiyoruz ancak en büyük ilgiyi 'Temel' ve 'Fadime' ismi verdiğimiz bebeklerimiz görüyor' El sanatları öğretmeni Şirin: 'Ortaya çıkan sonuç beni bile şaşırttı'.

ATAKAN ÇITLAK - Giresun'da özel bir rehabilitasyon merkezinde eğitim gören öğrencilerin sosyal yönlerinin gelişimine katkı sağlamak amacıyla başlatılan proje kapsamında ortaya çıkan 'Temel' ve 'Fadime' isimli taş bebekler, büyük ilgi görüyor.

Plajlar ile sahil kenarlarında toplanan taşlar, rehabilitasyon merkezinde öğrenciler tarafından yaklaşık beş yıldır sürdürülen proje kapsamında taş bebeğe dönüştürülüyor.

Rehabilitasyon merkezi müdürü Tayfun Özgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje ile merkezde eğitim gören öğrencilerin birlikte çalışmaları ve sosyal yönlerinin gelişmesi için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Özgen, hayata geçirilen projelerin öğrencilere büyük kazanımlar sağladığına dikkat çekerek, 'Öğrencilerimizin bu projelerle kas becerileri, duygu ve düşünceleri hızla gelişiyor. Sosyal hayata daha hızlı uyum sağlıyorlar. Yine birlikte çalışma duyguları gelişiyor' dedi.

-Yaklaşık beş yıldır taş bebek yapıyorlar

Projelerden birisinin de taş bebek üretimi olduğunu ve yaklaşık 5 yıldır kurdukları atölyede çalışmaların devam ettiğini aktaran Özgen, şöyle konuştu:

'Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizle plajlar ve deniz kenarlarına giderek taşlar topluyoruz. Bu taşlar daha sonra öğretmen arkadaşımızın kontrolünde öğrencilerimiz tarafından taş bebeklere dönüştürülüyor. Çeşitli bebekler üretiyoruz ancak en büyük ilgiyi 'Temel' ve 'Fadime' ismi verdiğimiz bebeklerimiz görüyor. Kurumumuza gelen misafirlerimize, velilerimize, yine mülki amirlere hediye ettiğimiz bebeklerimizi yine il dışına da armağan olarak gönderiyoruz. Çok büyük ilgiyle karşı karşıyayız.'

İlerleyen dönemlerde Giresun'da ve il dışındaki bazı etkinliklere katılarak yöresel taş bebeklerin tanıtımını ve hediyelik eşya sektörüne yeni bir ürün kazandırmayı hedeflediklerini vurgulayan Özgen, 'Temel ve Fadime isimleri bölgemizde adeta birer simge. 'Karadeniz' denince akıllara gelen ilk isimler. Biz de buradan yola çıkarak bebeklere bu iki ismi verdik.' ifadelerini kullandı.

- Ortaya çıkan sonuç öğretmeni bile şaşırttı

Çocuklara taş bebek yapmayı öğreten el sanatları öğretmeni Havva Şirin Artar ise ilk başlarda çeşitli figürlerde taş bebekler yaptıklarını ancak son aylarda ise yöresel kıyafetli bebeklere yöneldiklerini söyledi.

Artar, toplanan taşların önce yıkanarak temizlendiğini, daha sonra da kuruladıktan sonra bebek yapımına uygun hale getirdiklerini belirterek, 'Taşlar yapıştırarak bebek yapımı aşaması başlıyor. Hamurlardan kıyafetler hazırlıyoruz. Daha sonra da yöresel kıyafet şekilleri veriyoruz. Son olarak da bebeklerimiz boyanarak bu güzel eserler ortaya çıkıyor' dedi.

Ortaya çıkan sonuçların kendisini de şaşırttığına işaret eden Artar, şöyle konuştu:

'İlk başlarda araştırmalar yaptık, hangi figürlerde bebekler yapacağımıza yönelik. Öğrencilerimizle birlikte fikirler geliştirerek bebekler ortaya çıkarttık. Hep yeni figürlerin peşinde olduk ve son olarak yöremize özgü hediyelik bebeklerin yapımına karar verdik. 'Temel' ve 'Fadime' ismini verdiğimiz bebeklerimizi geliştirdik. Şu anda merkezimizde ağırlıklı olarak 'Temel' ve 'Fadime' isimli bebekler yapıyoruz. Bazen bunlara yine yöresel kıyafetli Temel ve Fadime'nin çocuklarını, ayrıca Giresun'a özgü motifli başka bebeklerin de üretimini gerçekleştiriyoruz. Ortaya çıkan sonuç beni bile şaşırttı.'
Kaynak: AA