'Sendikalarda Kadın Liderler Yetiştirilmesi' Projesi

HAKİŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Arslan: 'HAKİŞ olarak kadınların sendika ve çalışma hayatına katılmasının adım adım uygulayıcısıyız' '2009 yılında Kadın Komitesini ilk harekete geçirdiğimizde HAKİŞ'in üye sayısındaki kadınların oranı yüzde 2 idi, bugün yüzde 23'teyiz. Yedi yılda gerçekten büyük bir gelişme sağlandı'

Öz İplik-İş tarafından yürütülen, İsveç Başkonsolosluğunca finanse edilen 'Sendikalarda Kadın Liderler Yetiştirilmesi' projesinin açılış ve tanıtım toplantısı yapıldı.

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, bir otelde düzenlenen toplantının açılışında, Türkiye'nin zor günler geçirdiğine dikkati çekerek, 15 Temmuz darbe girişimini unutmayacaklarını, 15 Temmuz'un Türkiye'nin işgal girişimine karşı verdiği ikinci Kurtuluş Savaşı mücadelesi olduğunu söyledi.

Darbe girişimi sonrası HAK-İŞ'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, Başbakan Binali Yıldırım'ı ve muhalefet parti liderlerini ziyaret ettiğini anımsatan Arslan, görüşmelerde dayanışmanın ve birlikte olmanın önemine vurgu yaptıklarını, onlara teşekkür ettiklerini bildirdi.

Gelecekte sendikaların, konfederasyonların başında kadın liderleri görmek istediklerini dile getiren Arslan, 'Bu konuda HAK-İŞ iddialı bir yerde duruyor. Konfederasyonumuzun müktesebatına baktığınız zaman bütün yönetimlerimizde kadın konusu önemli bir gündem maddesi olmuştur.' dedi.

HAK-İŞ'de kadın emekçilere yönelik yapılan çalışmaların sonuçlarını hemen almanın mümkün olmadığına değinen Arslan, şöyle konuştu:

'Zorlu bir değişimle karşı karşıyayız. Pek çok temel alanlarda sorunlar var. Kadınların iş gücüne katılımında, istihdamda kadınların yer almasında, sendikal mücadeleye katılımda, sendikalarda yükselmelerinde engeller var. Bütün bunları göğüsleyerek öne çıkan kadınlar var mı? Elbette var ama bunlar çok az. HAK-İŞ olarak kadınların sendika ve çalışma hayatına katılmasının adım adım uygulayıcısıyız. AK Parti'de ve Türkiye'de kadınların siyasette etkin olması konusunda en önemli liderlerden biri Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır. Bir taraftan da dışarıda diktatör suçlamaları var ama biz içtenlikle gördük ki Sayın Erdoğan kadınların hem siyasette hem sosyal hayatta aynı zamanda çalışma hayatında yer alması için birçok çalışma yaptı.'

AK Parti Ankara Milletvekili Jülide Sarıeroğlu ile kadınların sendikal mücadelede yer almasını sağlayacak projeler başlattıklarını ve bu işi samimiyetle yaptıklarını vurgulayan Arslan, '2009 yılında Kadın Komitesini ilk harekete geçirdiğimizde HAK-İŞ'in üye sayısındaki kadınların oranı yüzde 2 idi, bugün yüzde 23'teyiz. 7 yılda gerçekten büyük bir gelişme sağlandı. Yeterli mi? Elbette değil, bunu daha da ileriye taşımamız lazım.' ifadesini kullandı.

Sarıeroğlu ise kadın konusunun siyaset üstü bir konu olduğunu ve HAK-İŞ Konfederasyonunun da kadınların çalışma hayatına katılması konusunda çok önemli çalışmalara imza attığını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Sayın da bakanlık olarak projenin sonuçlarını takip edeceklerini ve diğer sendikalarda da kadınların çalışma hayatına katılma oranının artmasını beklediklerini ifade etti.

Sayın, kadınların toplumsal hayata ve iş yaşamına katılmasının ülkelerin kalkınma süreçlerinin vazgeçilmez bir unsuru olduğunu vurguladı.

Öz İplik-İş Sendikası Genel Sekreteri Rafi Ay ise proje kapsamında sendikal camiaya kadın liderler yetiştirmeyi planladıklarını söyledi.

Kadın çalışanların sendikalara karşı erkek egemen algılarını kırmak istediklerini belirten Ay, 'Kadınların sosyo-kültürel rolleri sebebiyle sendikal faaliyetlere katılamama sorununu teşkilatında aşan sendikamız, bu projeyle bir adım daha öteye geçerek kadın liderler yetiştirecektir. Projeyle kadın üyelerin çalışma hayatına ilişkin konularda kapasitelerini geliştirici etkinlikler gerçekleştireceğiz. Örgütlü olduğumuz iş yerlerinde en az bir kadın sendika temsilcisi yetiştireceğiz.' diye konuştu.

Programa İsveç İstanbul Başkonsolosu Therese Hyden ve çok sayıda davetli katıldı.
Kaynak: AA