Sebze Üreticileri Umutla Rusya'ya İhracatın Başlamasını Bekliyor

Antalya Toptancı Hal Yaş Meyve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Doğan: 'Türkiye ile Rusya ilişkilerindeki olumlu gelişmelere rağmen geçen yıl yasaklanmış olan ürünlerden hiçbirisine engel kalkmış değil. Yasakların kalkıp kalkmayacağını ve sezonu nasıl etkileyeceğini zaman gösterecek. Rusya ile ilgili gelişmelerin iyi yönde olması bizlere umut veriyor' 'Bu sezon Rusya'ya ihracat olmazsa yaş sebze ve meyve fiyatlarında düşüş olacağını düşünüyoruz'

LEVENT KİŞİ - Türkiye'nin en önemli yaş sebze ve meyve ihracatçısı Antalya'da üreticiler, Rusya pazarının yeniden açılmasını umutla bekliyor ve tüm hazırlıklarını bu yönde yapıyor.

Yaylalardaki üretimin sonlara geldiği, seralardaki ürünlerin ise hasadının başlamak üzere olduğu Antalya'da, üreticiler ve komisyoncular gelecek sezonun bir öncekinden daha iyi geçeceğine inanıyor.

Antalya Toptancı Hal Yaş Meyve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Cüneyt Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu anda yaylada üretilen domates, salatalık ve biberin fiyatlarının oldukça iyi olduğunu söyledi.

Son dönemde ürünlerin çoğunun Arap ülkelerine gönderildiğine işaret eden Doğan, 'Arap ülkelerinden gelen talep bizleri mutlu ediyor. Buradan gelen talebin devam edeceğini düşünüyoruz. Pazarımızın önümüzdeki sezon çeşitliliğinin artacağına inanıyoruz. Talep olduğu sürece Antalya'da arz yeterince var.' dedi.

Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine girmesinin yaş sebze ve meyve üreticilerini memnun ettiğini dile getiren Doğan, 'Bu olumlu gelişmelere rağmen geçen yıl yasaklanmış ürünlerden hiçbirisine engel kalkmış değil. Yasakların kalkıp kalkmayacağını ve sezonu nasıl etkileyeceğini zaman gösterecek. Rusya ile ilgili gelişmelerin iyi yönde olması bizlere umut veriyor.' diye konuştu.

Rusya ile yaşanan sorunlar nedeniyle üreticilerin iç piyasaya yönelik ekimler yapmayı düşündüğünü anlatan Doğan, ancak son gelişmelerden sonra çiftçilerin ürünlerini yeniden Rusya'ya ihraç edilecekmiş gibi kendilerini ayarladıklarını vurguladı. Doğan, çiftçilerin Rusya'nın daha çok tercih ettiği ürünlerin ekimine hız verdiğini kaydetti.

Ekim ayından itibaren seralarda domates, salatalık, patlıcan ve biber gibi sebzelerin hasadına başlanacağına değinen Doğan, şu anda domatesin kilogram fiyatının 1,6 lira ile 2 lira arasında değiştiğini, salatalık ve biberin fiyatının da bu civarlarda olduğunu bildirdi.

Geçen dönem Rusya'ya ihracat olmamasına rağmen sebze ve meyve fiyatlarının vatandaşın beklediği oranda neden düşmediği sorusuna ise Doğan, 'Geçen yıl fiyatlar dönemsel olarak değişti. Fiyatların çok düştüğü zamanlar da oldu. Ancak bazı ürünler hemen etkilendiği için üretici ekim yapmaktan kaçındı. Buna bağlı olarak arz azlığına karşılık talep fazlalığı olduğu için fiyatlarda yükselme yaşandı. Ancak bu sezon Rusya'ya ihracat olmazsa yaş sebze ve meyve fiyatlarında düşüş olacağını düşünüyoruz.' yanıtını verdi.

- Üretici fiyatlardan memnun, Rusya'yı bekliyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'ndeki komisyoncular ve ürünlerini satmak için gelen çiftçiler, sebze ve meyvenin şu andaki fiyatlarından memnun.

Üreticilerden Süleyman Yağcı, 'Rusya pazarı açılırsa iyi olur, eğer açılmazsa perişanız demektir. Çiftçi üretiminin ve emeğinin karşılığını alamaz. Rusya'ya ihracat yeniden başlamazsa ürünler ucuzlar. Örneğin kilosu 1 lira olan ürün, 50 kuruşa düşer. Bu durum üretici için hiç iyi olmaz.' dedi.

Kaynak: AA