İngiltere'nin AB'den Ayrılma Kararı

İtalya Başbakanı Renzi: 'Britanya halkının kararı bence kötü bir karar oldu. Bu beni üzdü. Ancak demokrasiye saygı duyulmalı' 'Birlikten çıkış çok zor bir süreç olacak' 'Britanya halkına, AB dışındaki diğer insanlardan daha fazla hak vermek imkansız olacak'

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İngiltere’nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) kararı almasına ilişkin olarak, 'Britanya halkının kararı bence kötü bir karar oldu. Bu beni üzdü. Ancak demokrasiye saygı duyulmalı.' dedi.

Renzi, İngiliz yayın kurumu BBC’ye Brexit’e ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İngiltere’de 23 Haziran’daki AB referandumundan Brexit sonucunun çıkmasının kendisini şaşırttığını ifade eden Renzi, “Britanya halkının kararı bence kötü bir karar oldu. Bu beni üzdü. Ancak demokrasiye saygı duyulmalı.' diye konuştu.

Birlikten çıkışı 'Çok zor bir süreç olacak.” şeklinde tanımlayan Renzi, mevcut sorunların sadece İngiltere’nin AB'den çıkış sürecini başlatacak Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesinin devreye alınmasıyla çözülebileceğini bildirdi.

Renzi, çıkış sürecinde İngiltere Başbakanı Theresa May ile çalışmaya hazır olduğunu ancak süreçte alınacak kararların AB’li liderler ya da ülkeler tarafından değil Avrupa Komisyonu tarafından değerlendirileceğini söyledi.

Birlikten çıkılsa dahi İngiliz vatandaşlarının AB'de serbest dolaşım haklarını kaybetmemesine yönelik esneklik olup olmadığının sorulması üzerine Renzi, şunları kaydetti:

'Bu bence çok ilginç bir tartışma. Çünkü bu tartışma AB'deki kurallar anlayışına ilişkin bir tartışma olacak. Britanya halkına, AB dışındaki diğer insanlardan daha fazla hak vermek imkansız olacak. İngiliz halkı, gelecek yolunda kararını verdi. Şimdi artık gelecek için AB ile İngiltere arasındaki en iyi ittifakı kurmamızın vakti. Bunu yapmalıyız. AB ve İngiltere’nin iki iyi dost olmasını istiyorum.'

Birleşik Krallık'ta 23 Haziran'da yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52'si AB'den çıkış yönünde oy kullanmıştı.

Kaynak: AA