Güney Sudan'daki Olaylar

İsyancıların lideri Machar'ın 'ülkede yeni bir savaş başlatma' çağrısı hükümetin tepkisini çekti.

Güney Sudan hükümeti, isyancıların lideri eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'ın 'ülkede yeni bir savaş başlatma' çağrısına tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in basın danışmanı Ateny Wek Ateny tarafından yapılan yazılı açıklamada, Machar'ın 'ülkede yeni bir savaş başlatma' çağrısına tepki gösterilerek, 'Güney Sudan siyasetinde kendisini silah zoruyla kabul ettirmek isteyenlere yer yok.' denildi.

Açıklamada, 'Machar, hiçbir zaman barış yanlısı bir adam olmayacak. Geçmişte birçok kez taleplerini yerine getirmek için silaha başvurdu.' ifadelerine yer verildi.

Sudan'ın başkenti Hartum'da bulunan Machar, geçen pazar yaptığı açıklamada, uluslararası toplum gözetiminde imzalanan ateşkesin artık işe yaramadığını belirterek, hükümete karşı yeni bir savaş başlatma çağrısında bulunmuştu.

Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı 'darbe teşebbüsünde bulunduğu' iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti. Yaklaşık 50 bin kişinin hayatına mal olan savaşın sonlandırılması için Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin (IGAD) gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucu taraflar, 17 Ağustos 2015'te anlaşmaya varmış, buna uygun olarak kurulan geçici ulusal hükümet, 28 Nisan'da göreve başlamıştı.

Ancak ülkedeki barış süreci, Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile Machar yanlıları arasında 8 Temmuz'da yeniden başlayan ve yaklaşık 300 kişinin ölümüne yol açan çatışmalarla sekteye uğramıştı. Çatışmaların ardından başkent Cuba'dan ayrılan ve bilinmeyen bir yere giden Machar, Cumhurbaşkanı Mayardit tarafından görevinden alınmıştı. Sudan da geçen ay 'tedavi olması gerektiği için insani sebeplerden ötürü' Machar'ı kabul ettiğini duyurmuştu.
Kaynak: AA