GE'nin Bölgedeki İlk Akıllı Fabrika Yatırımı Türkiye'ye

General Electric, Gebze’deki güç transformatörleri fabrikasını, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye bölgesindeki ilk akıllı fabrikaya dönüştüreceğini açıkladı Şirket ayrıca bölgedeki en gelişmiş kapasiteye sahip test laboratuvarını da Gebze'deki tesisinde faaliyete geçirecek.

General Electric (GE) Kocaeli Gebze’de bulunan güç transformatörleri fabrikasını, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye bölgesindeki ilk akıllı fabrikaya dönüştüreceğini, yine bölgedeki en büyük kapasiteye sahip test laboratuvarını da bu tesis bünyesinde faaliyete geçireceğini açıkladı.

Gebze'deki tesiste düzenlenen törende konuşan GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy, Gebze güç transformatörleri fabrikasının, mevcut durumda toplam üretiminin yüzde 85’ini ihraç ettiğini belirterek, 2015 yılında da yaklaşık 250 milyon dolar ihracatla şampiyon olduğunu söyledi.

Güç transformatörleri fabrikasının akıllı fabrikaya dönüştürülmesiyle birlikte yaşanacak verimlilik artışının gelecek yıllarda yüzde 30’lara ulaşmasının beklendiğini anlatan Özsoy, şunları kaydetti:

“Güç transformatörleri fabrikası Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye bölgesindeki ilk akıllı fabrikaya dönüşecek. Yine bölgede yer alan en büyük test laboratuvarını da fabrika bünyesinde faaliyete geçecek. Akıllı fabrika yatırımıyla yaptığımız üretimi daha kaliteli hale getireceğiz. Test laboratuvarı sayesinde de ürün açısından Türkiye’den ihracat anlamında daha büyük portföylere aday olabileceğiz. Laboratuvar, tesisin daha büyük transformatörler üretmesine katkıda bulunacak.”

İhracat açısından özellikle Kuzey Afrika ülkelerinde yeni pazarlar oluştuğunu gördüklerini belirten Özsoy, ayrıca kendi tüketimlerini minimize etmek isteyen ve petrol fiyatlarının düşmesiyle de yenilenebilir enerjiye yönelen Ortadoğu ülkelerinin dış satışlar açısından potansiyel oluşturduğunu aktardı.

GE Güç Transformatörleri Ürün Grubu Küresel Genel Müdürü Hakan Karadoğan da test laboratuvarının Türkiye ve çevresindeki en gelişmiş kapasite ve teknolojiye sahip tesis olduğunu vurguladı.

- 'Kredi notu gibi faktörler geçici'

GE Şebeke Çözümleri Global CEO’su Reinaldo A. Garcia ise şirketin dünyanın en büyük dijital endüstriyel firma olma vizyonu taşıdığını ve bu vizyona uyması nedeniyle “akıllı fabrika” yatırımı için dünyadaki 10 adet güç transformatörleri arasında Gebze’deki fabrikayı seçtiğini belirtti.

Garcia, 'Türkiye'deki yatırımlarımız bizim için önemli. Hem Türkiye, hem de dünyadaki talebin farkında olduğumuzdan, ülkenizdeki yatırımlarımızın mutlaka geri dönüş sağlayacağından eminiz. Kredi notu gibi faktörler geçici şeyler. Biz Türkiye’nin geleceğinden eminiz.” diye konuştu.

- Üretim süresinde yüzde 25 düşüş bekleniyor

GE'nin Gebze’deki tesisinin akıllı fabrika ve test laboratuvarı yatırımlarıyla üretim kapasitesinin artırılması toplam 20 milyon doları bulacak.

Akıllı fabrikaya dönüşümle birlikte, transformatör üretim sürelerinde yüzde 25, stok seviyeleri ve maliyetlerinde yüzde 20 oranında azalma, üretim verimliliğinde yüzde 3 ve tam zamanında teslimatta yüzde 5 oranında artış gerçekleşmesini bekliyor. Verimlilik artışının orta vadede yüzde 30’a ulaşması öngörülüyor.

Şirket, Türkiye’de kurulu güç transformatörünün yüzde 60’ından fazlasını Gebze’deki tesisinden sağlıyor.

Kaynak: AA