Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak Açıklaması (2)

(Türk Akımı projesi) Şahsi kanaatim, önümüzdeki hafta İstanbul'da yapılacak enerji toplantısına kadar önemli bir mesafe katedeceğimiz yönünde' '(Yerli kömürde yapılacak ihale) Bir milyar doların üzerinde bir yatırımdan bahsediyoruz. Ankara'da Çayırhan bölgesi öne çıkıyor' 'Güneş enerjisi alanında da ekimde duyurulacak bir ihale yapılacak. Yurt içi ve yurt dışından ihalede oyuncu olmak için yoğun talep var'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesine ilişkin, 'Şahsi kanaatim, önümüzdeki hafta İstanbul'da yapılacak enerji toplantısına kadar önemli bir mesafe katedeceğimiz yönünde' dedi.

Albayrak, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) gerçekleştirdiği ziyarette, bu yıl itibarıyla EPDK'nın kuruluşunun 15. yılı olduğunu hatırlattı.

Özellikle AK Parti iktidarı döneminde Türkiye'nin önemli mesafeler katettiğini, EPDK'nın da özel sektörün ve piyasanın liberalleşmesiyle ilgili çok önemli gelişmelere imza attığını belirten Albayrak, bu çalışmaların yeni dönemde daha hızlanarak, Türkiye'nin ekonomi ve enerji alanındaki gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi.

- Putin, 23. Dünya Enerji Kongresi için Türkiye'ye gelecek

Albayrak, Türkiye-Rusya ilişkilerindeki normalleşmenin sorulması üzerine Rusya ile ilişkilerin 24 Kasım'daki uçak krizi öncesinden daha iyi noktaya getirilmesi için her iki tarafın da görüş beyan ettiğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ağustosta St. Petersburg'a yaptığı ziyaretin bu anlamda önemli olduğunu söyledi.

Türk Akımı projesiyle ilgili müzakere sürecinin devam ettiğini aktaran Albayrak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 9-13 Ekim'de İstanbul'da düzenlenecek 23. Dünya Enerji Kongresi için Türkiye'ye geleceğini belirtti.

Söz konusu konferansın çok önemli bir organizasyon olduğuna işaret eden Albayrak, 'Bu konferansta 'iki taraf olumlu adım atılabilir mi?' ile ilgili müzakereler devam ediyor. Şahsi kanaatim, önümüzdeki hafta İstanbul'da yapılacak enerji toplantısına kadar önemli bir mesafe katedeceğimiz yönünde.' ifadelerini kullandı.

Albayrak, Rusya ile Türkiye arasındaki Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısının Putin'in ziyareti sırasında yapılmasının iki ülke ilişkilerindeki normalleşme sürecine olumlu katkı sunacağını bildirdi.

- Kömür ve güneş için ihaleler yolda

Yerli kömür ve güneşte yeni ihalelerin yapılacağı bir sürece girildiğini dile getiren Albayrak, yıl sonundan önce gerçekleştirilecek kömür ihalesiyle ilgili 5-6 bölge belirlediklerini, bu bölgeleri iki kritere göre değerlendirdiklerini söyledi.

Birinci kriterin bölgedeki arz talep dengesi olduğunu anlatan Albayrak, şöyle devam etti:

'İkincisi de o bölgedeki rezervlerin kalorifik değeri, yapılacak yatırımın geri dönüşü ve etkisi. Kömür rezervlerimizin kalorifik değeri ortalama 2 bin kalorinin üzerinde. Eski keşifli rezervlerde bin 200 kaloriden bahsederken, AK Parti döneminde bu rakamlar 2 binin üzerine çıktı. Bu çerçevede Özelleştirme İdaresiyle birlikte yürüttüğümüz çalışmalarda özellikle İç Anadolu Ankara bölgesinde Çayırhan öne çıkıyor. Önümüzdeki hafta içinde ilana çıkacağını düşünüyoruz. Buradaki teknik detay da mevcut sahanın işletme devir hakkıyla elektrik alım garantisine dayalı açık eksiltme usulüyle 700-800 megavatlık kapasiteden elektriği kamuya en uygun şekilde sağlayacak bir yatırım olacak. Bir milyar doların üzerinde bir yatırımdan bahsediyoruz. Hem yerli kaynakları hem de istihdamın önünü açıp hem de maliyetleri aşağı çekeceğiz.'

Albayrak, yenilebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi alanında ekimde duyurulmak üzere bir ihale yapılacağını ve bu alanda yerli üretimin yanı sıra bölgedeki pazara da hitap edecek bir strateji izlediklerini anlattı.

Söz konusu güneş ihalesiyle yıl sonu gelmeden belli bir kapasite ölçüsünde alım garantisiyle birlikte eksiltme usulü yöntemiyle bir yatırımın gerçekleştirileceğini dile getiren Albayrak, şunları kaydetti:

'Bu şekilde hedeflediğimiz çok büyük bir başarı hikayesi var. İnşallah yıl sonunda göreceksiniz, bugün itibarıyla yenilenebilir maliyetlerinin çok altında bir ihale süreci bekliyoruz. Yurt içi ve yurt dışından ihalede oyuncu olmak için yoğun talep var. Bölgedeki ihracat kapasitesine yoğun bir yenilenebilir enerji talebi var. Türkiye, bunu karşılayacak ülkelerden birisi. Yabancı yatırımcı da ilgi gösteriyor. En az milyar dolarlık yatırımların olacağı bir ihale yapısından bahsediyoruz. Yıl sonunda ekonominin daha da güçlendiği bir sürece şahit olacağız. Kasım sonu aralık başı gibi bu iki ihaleyi de hayata geçireceğiz inşallah.'

(Bitti)

Kaynak: AA