Dicle Elektrik, Kalatepe Köyünün Şebekesini Sıfırladı

Özelleştirme ile birlikte eskiyen elektrik şebekelerini yenilemek için yatırımlara ağırlık veren ve bu amaçla “Örnek Köy Projesi”ni hayata geçiren Dicle Elektrik Dağıtım, bu sayede hem tüketilen enerjiyi kayıt altına alıyor, hem de sorumluluk bölgesindeki köylerin şebekelerini bir bir yeniliyor.

Dicle Elektrik, Kalatepe Köyünün Şebekesini Sıfırladı
Önceleri elektrik sayaçlarının yapı dışına alınmasına karşı çıkan köylüler, kesintisiz elektrik almaya başlayıp gerçekleştirilen yatırımları görünce bundan vazgeçtiler. Proje son olarak Batman’ın Kolzuk ilçesine bağlı Kalatepe köyünde uygulandı ve köyün elektrik şebekesi sıfırlandı.

30 yıllık elektrik şebekesi yenilendi

Dicle Elektrik Dağıtım ekipleri, Örnek Köy Projesi çerçevesinde son olarak Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Bekirhan beldesinin Kalatepe köyünde çalışma yaptı. Önce çalışmaların yapılmasını sayaçlarının evlerinin dışına alınacak olması sebebiyle kabul etmek istemeyen köylüler, yapılan görüşmeler sonunda uygulamayı kabul ettiler. Bunun üzerine Batman İl Müdürlüğü’ne bağlı 30 kişilik Dicle Elektrik Dağıtım ekibi, köyde 3 gün aralıksız çalışma yaptı. Çalışmalar sonunda yaklaşık 30 yıldır kullanılan köydeki eski elektrik şebekesi, tamamen yeniledi.

Proje dahilinde köyde bulunan ve eskiyen 75 ağaç direk yenilenirken, 57 adet de yeni beton direk dikildi. Açık iletkenler sökülerek, yerlerine kapalı iletkenler takılırken, trafoların bakımı yapıldı ve kayıt dışı kullanımın önlenebilmesi için abonelere ait sayaçların tamamı, direk üstü sayaç otomasyon panolarında toplandı. Köydeki müşterilerin tüketimlerini görebilmesi için de eski sayaçlar “klavuz” olarak bırakıldı. İsteyenlere ise internet üzerinden tüketimlerini kontrol edebilmeleri için şifre verildi.

Bu arada, direklere takılan 100 armatür ile köy medyanı ve sokaklar Avrupa standartlarında aydınlatıldı.

“Sorunları çözmek için hayata geçirildi”

Kalatepe’deki çalışmalar ile ilgili bilgi veren Dicle Elektrik Dağıtım Batman İl Müdürü Faruk İşlek, 30 yıldan bu yana kullanılan ve artık eskimeye başlayan mevcut şebeke nedeniyle kent merkezinde olduğu gibi kırsalda da zaman zaman istenmeyen sorunlar yaşandığını belirtti.

Bu sorunları gidermek için şirket olarak yatırımlara ağırlık verdiklerini kaydeden İşlek, “Örnek Köy Projesi”nin de kırsaldaki sorunları çözmek için hayata geçirildiğini kaydetti.

Değişik projeler ile mevcut sorunları minimize etmeye çalıştıklarını ve bu yönde önemli mesafeler kat ettiklerini de ifade eden İşlek, tek amaçlarının olduğunu, bunun da müşterilerine kaliteli ve kesintisiz elektrik enerjisi sağlamak olduğunu söyledi.

İl Müdürü Faruk İşlek, yenilenen iletim hatlarındaki enerji kaybının yanında kayıt dışı elektrik kullanımını da önleyerek ülke ekonomisine katkı sunduklarını sözlerine ekledi.

“İl genelinde kayıt dışı kullanım yüzde 80”

Dicle Elektrik Dağıtım İl Müdürü Faruk işlek, Batman genelinde kayıt dışı elektrik kullanımın yüzde 80 seviyelerinde olduğunun altını çizerken, bunun ülke genelindeki tüm aboneleri etkilediğine işaret etti. Batman genelinde kayıt dışı elektrik kullanımının düşürülmesinin de hedefleri arasında olduğunu belirten İşlek, şöyle konuştu:

“Örnek Köy Projesi ile köylerdeki elektrik sorunlarını sıfırlamak istiyoruz. Birçok köyde konuyla ilgili çalışma yapıyoruz. Köylüler önce elektrik sayaçları evlerinin dışına alınacağı için bu projeye sıcak bakmak istemiyordu. Ancak, yatırımları ve kesintisiz elektriği görünce bu dirençlerinden vazgeçmeye başladılar. Kalatepe köyündeki müşterilerimiz de önce olumsuz baktıkları projenin uygulanmasını, yapılan görüşmelerin ardından kabul ettiler. Burada yaptığımız yatırım ile şebekeyi sıfırlayarak, köydeki enerji sorununu kökten çözdük. Bu olumlu yaklaşımlarında dolayı Kalatepelilere teşekkür ediyoruz. Artık bu köyde yaşayan müşterilerimiz, önceki yıllarda arızalardan kaynaklanan kesintilerle karşılaşmayacaklar.”

İşlek, çalışmalar sırasında tedbir amacıyla görev yapan güvenlik ekiplerine de ayrıca teşekkür etti.
Kaynak: İHA