CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda Basın Toplantısı

CHP İstanbul Milletvekili Çiçek: 'CHP, darbe girişiminin hemen arkasından bir izleme grubu oluşturdu. KHK'lar, OHAL'le mağduriyetlerin Türkiye'nin birinci konusu olacağını o gün gördü. Her gün yüzlerce kişi, örgütlerimize ve genel merkezimize başvuruyor' 'Yargı ayağa kalkacak, soruşturmaları, ikinci kez dosyaları inceleyince büyük ölçüde mağduriyetler, tutuklular azalacak'

CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, CHP'nin darbe girişiminin ardından izleme grubu oluşturduğunu belirterek, 'Yargı ayağa kalkacak, soruşturmaları, ikinci kez dosyaları inceleyince büyük ölçüde mağduriyetler, tutuklular azalacak.' dedi.

Çiçek, CHP İl Başkanı Cemal Canpolat ve CHP İstanbul İnsan Haklarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Seher Demirel Tosun, partinin il başkanlığında, OHAL dolayısıyla mağdur olduğunu belirten kişilerin de katılımıyla basın toplantısı düzenledi.

Mağdur olmanın, ülkenin kaderinde olduğunu iddia eden Çiçek, 'Ağustos 2013'te FETÖ mahkemeleri, hakim-savcı kılıklı FETÖ militanları, ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum ederken karar duruşmasında, 'Bu salonlara sahip çıkın. Burada esas suç örgütü sizsiniz, sizi yargılayacağız' dedik. Bize güldüler.' diye konuştu.

Çiçek, mağduriyeti yaşatanlardan hesap sorulacağını söyleyerek, katılımcılardan ümitsiz olmamalarını, kendilerinin yaşadıklarını okumalarını istedi.

Masum olanlar için adaletin mutlaka gerçekleşeceğini vurgulayan Çiçek, şöyle devam etti:

'CHP, darbe girişiminin hemen arkasından bir izleme grubu oluşturdu. KHK'lar, OHAL'le mağduriyetlerin Türkiye'nin birinci konusu olacağını o gün gördü. Her gün yüzlerce kişi, örgütlerimize ve genel merkezimize başvuruyor. Bunları tasnif ediyor ve hukuki destek veriyoruz. 'Hukuki anlamda idari yargıya, Anayasa Mahkemesi'ne, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidin, valiliklere, bakanlıklara başvurun, mektup kampanyası yapın' diyoruz. Cezaevinde tutuklu olan masum insanlar, komutanlarına, amirlerine mektuplar yazsınlar. Ben 5 yılda bin 772 mektup yazdım.'

Çiçek, yargının içinde FETÖ militanlarının ayıklandığını anlatırken, 'Yargı ayağa kalkacak, soruşturmaları, ikinci kez dosyaları inceleyince büyük ölçüde mağduriyetler, tutuklular azalacak. Muhalefetin siyasi baskısıyla önümüzdeki dönemde göreceğiz, bu iktidar kararnameyle attığı insanları, kararnameyle geri almak zorunda kalacak. Biz, suçluların, darbeye karışanların da adil yargılanmasını istiyoruz. Hatta mahkemelerin televizyonlarda canlı yayınlanmasını istiyoruz.' şeklinde konuştu.

Soruşturmaların kumpas davalarının başına kadar gidebileceğini ifade eden Çiçek, 'Hukuk ve adaleti hep birlikte gerçekleştireceğiz. Sonunda mutlaka kazanacağız. Örnek bizleriz. İradeli, örgütlü bir mücadele verirsek, sonunda mutlaka hakkımızı alacağız' ifadelerini kullandı.

- CHP İl Başkanlığı'na 4 bin 355 başvuru

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat da kendilerine 4 bin 355 mağdur başvurusu geldiğini kaydederek, şu bilgileri verdi:

'Bunların 3 bin 65'i memur, bin 290'u işçi. Başvuruda bulunanların bin 458'i öğretmen, 535'i belediye, 446'sı maliye çalışanı, 388'i emniyet personeli, 297'si asker, 195 sağlık personeli, 127'si üniversite personeli, 119'u hakim veya savcı, 115'i SGK çalışanı, 93'ü tapu kadastro çalışanı, 91'i askeri öğrenci, 83'ü BDDK, TMSF, kamu bankaları çalışanı, 45'i Diyanet personeli, 42'si THY personeli, 321 diğer kurum çalışanı. Başvuruları ve hukuk komisyonunun yaptığı tespitleri genel merkezdeki hukuk komisyonumuza ilettik.'

Darbe girişiminde bulunanlar konusunda devletin yürüteceği çalışmada CHP'nin her türlü desteği sağladığını dile getiren Canpolat, ancak sadece Bank Asya'ya para yatırdığı ya da Fatih Üniversitesi'nde okuduğu gibi gerekçelerle insanların mağdur edilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Canpolat, Bank Asya'nın açılışına ait bir fotoğraf göstererek, 'Siz devletin parasını karar alıp Bank Asya'ya yatıranlarla ilgili hangi işlemi yaptınız? Suç ise ne için açtınız Bank Asya'yı? Devletin hangi kurumlarının maaşlarını Bank Asya üzerinden ödettiniz?' dedi.

CHP İstanbul İnsan Haklarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Tosun da AİHM'e başvurabilmek için iç hukuk yollarının tüketilmesi gerektiğini hatırlatarak, mağdurlara idare mahkemesine, Anayasa Mahkemesi'ne, Danıştay'a başvurularını yapmalarını tavsiye etti.

Kaynak: AA