'Blues'u Türkçe Sözlerle Daha İyi Tanıtmak İstiyorum'

Blues yorumcusu Yavuz: 'Bu müzik adeta yeni bir yol gibi karşıma çıktı' 'Müzikte devamlılık, sürekli üretken olmak çok önemli. Albümler arasında beş sene ara vermemek gerekiyor' 'Müzik, insanın iç dünyasının bir dışa vurumu aslında. İnsan bunu ancak eline bir enstrüman alınca anlıyor'

SİBEL AKBAY - Blues yorumcusu Engin Yavuz'un kendi bestelediği blues şarkılardan oluşan ikinci EP (Extended play) albümü, ekim ayında iTunes ve Spotify'da müzikseverlerle buluşacak.

Yeni albümüne ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Yavuz, 2015'te piyasaya çıkardığı 'Engin Blues' albümünde olduğu gibi, ikinci albümde yer alan şarkıların da söz ve bestelerine kendisinin imza attığını söyledi.

Engin Yavuz, blues müziği ile ilk kez ortaokuldayken ilgilenmeye başladığını belirterek, 'Bir süre önce, müziğe başladığım ilk yıllarda olduğu gibi, kendimi yine blues çalarken buldum. Bu müzik adeta yeni bir yol gibi karşıma çıktı. Engin Blues projesi böyle başladı. Projeyi kafamda tasarladım ve bir grup topladım. Şarkıların söz ve müzikleri bana ait. Vokalist de benim. Bu anlamda işin önemli bir kısmını ben yapıyorum.' dedi.

Her zaman kendi şarkılarını yorumlamayı istediğini dile getiren Yavuz, 'Şarkı sözlerini Türkçe yazıyorum. Amacım, Türkiye'de az ve üstünkörü bilinen bu müzik türünü, hem de Türkçe sözlerle biraz daha iyi tanıtabilmek.” diye konuştu.

Blues yorumcusu Yavuz, 'Türkçe blues olmaz' eleştirilerine de değinerek, bunun gerçeği yansıtmadığını söyledi. Bu söylemi anlamsız bulduğunun altını çizen genç yorumcu, 'Türkçe sözleri blues tarzına bazen uyduramıyorlar. Uyum sağlayabilmek için üzerinde çalışmak gerekiyor. Türkçe sözlü blues, Amerikalıların yaptığı blues tarzıyla birebir örtüşmeyebilir. Farklı bir havası olabilir' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Aslında blues çok zengin bir kültür'

Türkiye'de, blues müziğinin az ya da yanlış tanındığını aktaran Yavuz, şunları kaydetti:

'Blues pek bilinmiyor. Aynı ritmleri tekrar eden bir tarzmış gibi bir yanlış algılama var. Şu anda Türkiye'de blues çalanların hemen hepsi aynı şeyler çalıyorlar. Bunlar belli başlı bilinen parçalar. Biz konserlerimizde, çok değişik parçalar çalabiliyoruz. Aslında blues çok zengin bir kültür ve biraz araştırınca, bu zenginlik ortaya çıkıyor.

Engin Yavuz, ikinci albümünün de ilki gibi dijital olacağına vurgu yaparak, 'Müzikte devamlılık, sürekli üretken olmak çok önemli. Albümler arasında beş sene ara vermemek gerekiyor. Biz bir performans grubuyuz. Bu açıdan sürekli sahnede olmamız çok önemli. Bu yüzden değişik mekanlarda sık sık konser vermeye çalışıyoruz.' ifadelerini kullandı.

- 'Ne yapacağımı düşünürken bir de baktım evde blues çalıyorum'

Küçük mekanlarda verdikleri konserlerde, dinleyiciyle temas etme olanağı bulduklarını belirten Yavuz, aldıkları geri dönüşlerin de memnuniyet verici olduğunu sözlerine ekledi.

Engin Yavuz, Galatasaray Üniversitesi'ndeki eğitiminin ardından, Paris'teki Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales'te Sosyoloji doktorasına başladığını söyleyerek, şöyle konuştu:

'Paris'te üç sene kaldım ve o ara müzikten koptum. Daha sonra Türkiye'ye geri döndüm. Ne yapacağımı düşünürken bir de baktım evde blues çalıyorum. Bu benim için adeta bir mesajdı. Blues yapmayı bir iş, kariyer olarak gördüm. Yurtdışında zor günlerim oldu. Benim blues müziği yapmam, orada yaşadıklarımın da bir yansıması bence. Bu, şarkı sözlerimde de görülüyor.'

Küçük yaşlardan beri gitar çaldığını ve bluesun gitarla yakından ilişkili olduğunu kaydeden Yavuz, 'Müzik, insanın iç dünyasının bir dışa vurumu aslında. İnsan bunu ancak eline bir enstrüman alınca anlıyor' dedi.

Yavuz, blues'un yanı sıra swing ve rockabilly tarzlarının da ileride Türkiye'de daha popüler hale gelebileceğine inandığını ifade etti.
Kaynak: AA