Belçika'daki Terör Operasyonları

Belçika hükümeti, 57 kişinin ülke güvenliği için tehdit oluşturduğunu açıkladı.

Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon, Brüksel’in Molenbeek semtinde ikamet eden 57 kişinin ülke güvenliğine tehdit oluşturduğunu iddia etti.

Jambon, düzenlediği basın toplantısında, Molenbeek'te yaşayan 57 kişinin Belçika güvenliğine tehdit oluşturduğunun belirlendiğini açıkladı.

Hakkında soruşturma yapılan kişiler arasında Suriye’ye savaşmaya gittiği sanılanların bulunduğunu anlatan Jambon, Molenbeek semtinde yaşayan 600 kişinin Belçika'daki oturum izinlerinin iptal edildiğini ifade etti.

Jambon, Belçika'dan Suriye'ye gidenlere yönelik bir liste hazırlandığını ve bunların yakın takibe alındığını, Brüksel’de polis operasyonlarının Sint-Joost-ten-Node, Anderlecht, Schaerbeek, Sint-Gillis gibi diğer belediyelere de genişletileceğini söyledi.

Öte yandan, Brüksel’in en yoksul semtlerinden olan Molenbeek'te çoğunluğu Kuzey Afrika kökenli yaklaşık 95 bin kişi yaşıyor. Bu yıl Brüksel’de yaşanan terör saldırıları sonrası sıklıkla gündeme gelen semtte operasyonlar kapsamında 5 bin adrese polis baskını yapıldı.

Brüksel'de bir metro istasyonu ve havalimanında 22 Mart'ta düzenlenen saldırılarda 32 kişi ölmüş, 270 kişi yaralanmıştı. Saldırının sorumluluğunu terör örgütü DAEŞ üstlenmişti. Belçika, bu saldırılar sonrasında DAEŞ'e karşı kapsamlı polis operasyonları başlattı.

Terör şüphelilerinin ve bunlara yardım edenlerin mal varlıklarının dondurulabildiği Belçika’da İçişleri Bakanlığı verilerine göre, Suriye'ye savaşmaya giden, gitme planı yapan veya orada ölen en az 611 Belçikalı yabancı savaşçı bulunuyor. Bu kişiler büyük bir tehdit olarak değerlendirilirken, Belçika, Avrupa'da nüfusuna kıyasla Suriye'ye en çok yabancı savaşçının gittiği ülke olarak biliniyor.

Kaynak: AA