4. Uluslararası Halk Kültürü Sempozyumu

Ankara'da başlayan sempozyuma 8 ülkedeki 42 üniversiteden 150 bilim adamı katılıyor Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu:'Ne yaparsa yapsınlar, kıyamete kadar Tanrı Dağı'ndan inen çocuklarla Hicaz'ın, Mezopotamya'nın, Balkanların, Afrika'nın çocukları bir olacağız beraber olacağız, iri olacağız, diri olacağız''.

4. Uluslararası Halk Kültürü Sempozyumu, Ankara'nın Kazan ilçesinde başladı.

Kazan Aile Yaşam Merkezinde, Hacettepe Üniversitesi ile Kazan Belediyesi organizasyonunda düzenlenen ve 8 ülkedeki 42 üniversiteden 150 bilim adamının katıldığı sempozyumun açılış oturumuna Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Kazan Kaymakamı Engin Aksakal, Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Hacettepe Üniversitesi Türk Halk Bilimi bölümü başkanı Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu ve davetliler katıldı.

Topçu, açılış oturumunda yaptığı konuşmada, kültürü çeşitli ve çoklu olan bir milletin diğer milletler arasında zengin ve medeni olarak anıldığını belirterek, ''Şimdi bir küreselleşme noktasında görüyoruz ki, tek tip kültüre doğru hızla dünya akıyor. Ancak Anadolu coğrafyasının muazzam bir şansı var. Kültürlerimiz zenginliğimiz ama onlar bizi çokluk içinde birlik noktasına getiriyor. Ne yaparsa yapsınlar kıyamete kadar Tanrı Dağı'ndan inen çocuklarla Hicaz'ın, Mezopotamya'nın, Balkanların, Afrika'nın çocukları bir olacağız beraber olacağız, iri olacağız, diri olacağız.'' diye konuştu.

Çocukların eğitimi, yeme içme alışkanlıkları ve internet bağımlılığı konularına değinen Topçu, şunları söyledi:

'İnşallah bizim çocuklarımız yurtlarda yuvalarda değil, çocuk kreşlerinde değil, nine kucağında dede kucağında büyürler. O zaman kültürümüzün her çeşidi, yeme içme alışkanlıklarımız, oyunlarımız, tarihimiz, mazimiz, hatıralarımız yeniden hayat bulur. Gençler internet bağımlılığından kurtulun, bilgisayar bağımlılığından kurtulun. Eskiden bir televizyon vardı, evi hiç olmazsa kendi başına toplardı. Kimimiz de ondan rahatsızdır. Şimdi bu internet çıktı Herkes bir odada. Cep telefonunu kapan bir odaya gidiyor. Size tavsiyem nineniz de dedeniz de yaşıyorsa onlarla çok vakit geçirin, büyüklerinizle çok vakit geçirin, anneniz babanızla büyüklerinizle hayatı paylaşın.'

- 'Bu halk dünyanın en modern silahlarına karşı dik duruş gösterdi'

Konuşmasında 15 Temmuz darbe girişimine de değinen Topçu, şehit ve gaziler için devletin üstüne düşeni yaptığını belirterek, ''Biz bugün onların sayesinde buralarda oturuyoruz, hepimizin onlara minnet borcu var. Devlet üstüne düşeni yapacak ama millet de yapacak. Eğer öyle komşunuz varsa mutlaka haftada bir, bir tas sıcak çorba ile kapısını çalın. İşte bu da bir kültürdür. Eskiden anılarımız özel bir çorba pişirdiği zaman hemen bir tas doldurur, elimize verirdi 'şu komşuya götürün' diye.'' ifadesini kullandı.

Belediye Başkanı Lokman Ertürk de 15 Temmuz darbe girişimiyle halkın ve beraberinde de halk kültürünün öneminin bir kez daha ortaya çıktığını vurgulayarak, ''Bu halk nasıl böyle bir kahramanca çıplak elle dünyanın en modern silahlarına karşı dik duruş gösterdi. İşte bu kültürüyle gösterdi, milli ve manevi değerleriyle bir duruş gösterdi. O yüzden halkın bu manadaki kültürünü halkın değerlerini korumak yaşatmak ve bundan sonraki nesillere aktarma noktasında, Hacettepe Üniversitesi ile 4'üncüsünü düzenlediğimiz bu sempozyum da ayrı bir önem arz etmektedir.'' dedi.

Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Yalçın Topçu'ya 15 Temmuz darbe girişiminde Kazan halkının verdiği mücadeleyi simgeleyen bir heykelcik hediye etti. Topçu'yu sahneye çıkışında karşılayan ve yöresel kıyafetler giymiş anaokulu öğrencisi ise lokum ve kolonya ikram etti. Çocuklarla yakından ilgilenen Topçu çocuklara harçlık verdi.

3 gün sürecek olan sempozyumda hazırlanan bildiriler daha sonra kitap haline getirilecek.
Kaynak: AA