Vatanlarına Dönme Umuduyla Sınırda Yaşıyorlar

Ülkelerindeki iç savaş ve terör örgütü PYD'nin baskıları nedeniyle Akçakale ilçesine yerleşen Suriyeli sığınmacılar, zor koşullar altında vatanlarına dönecekleri günü bekliyor Suriyeli Avad Fayyad: 'Terör örgütleri ve dış güçler olmasaydı Suriye'de barış çoktan sağlanmıştı. Bu kadar insan öldü, yetmez mi? Bu işkence bitsin diye gece gündüz dua ediyoruz'

Ülkelerindeki iç savaş ve terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin baskıları nedeniyle yaklaşık 1,5 yıl önce Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine gelen sığınmacılar, yurtlarına dönecekleri günü bekliyor.

Sınıra yakın Turgut Özal Mahallesi'ndeki boş alanda kurdukları çadırlarda çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu ve hayırseverlerin desteğiyle yaşamlarını sürdüren sığınmacılar, bir an önce ülkelerine dönmenin hayalini kuruyor. Çadırlarda kadınlar kovalarla taşıdıkları suyla temizlik yapmaya çalışırken, çocuklar ise çevreden buldukları otomobil lastikleriyle oynuyor.

Suriyeliler, yaklaşan kış nedeniyle çadırlarda zor koşullarda barınmanın sıkıntısını yaşıyor.

Ailesiyle çadırda yaşamak zorunda kalan Avad Fayyad, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1,5 yıldan bu yana sınıra yakın bölgede çadırda yaşam mücadelesi verdiklerini ve PYD'nin ilçeden ayrılmasını dört gözle beklediklerini söyledi.

Savaşın başladığı ilk günden itibaren kendilerine sahip çıkan başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türkiye'ye teşekkür eden Fayyad, artık ülkelerine dönmek istediklerini anlattı.

Fayyad, savaştan önce mutlu bir hayatlarının olduğunu vurgulayarak, 'Önce Esed, sonra DAEŞ ve son olarak terör örgütü PYD/PKK ve ABD bizi bu hale soktu. Terör örgütleri ve dış güçler olmasaydı Suriye'de barış çoktan sağlanmıştı. Bu kadar insan öldü, yetmez mi? Bu işkence bitsin diye gece gündüz dua ediyoruz.' dedi.

- 'Sınırda bekliyoruz'

Annesi, çocukları ve kardeşleriyle birlikte kalan Ele Abdullah da Türkiye'de hayırseverlerin desteğiyle hayata tutunduklarını ifade ederek, bir an önce ülkelerine dönebilmek için sınırda beklediklerini aktardı.

Terör örgütü PYD'nin baskıları nedeniyle ülkelerinden ayrılmak zorunda kaldıklarını söyleyen Abdullah, 'Bunlar Tel Abyad'a gelmeden önce her şeye rağmen orada yaşıyorduk. PYD geldi bizi yerimizden etti, daha fazla dayanamadığımızdan Türkiye'ye sığındık. Ama topraklarımızı çok özledik, her gün buradan Suriye'yi izliyoruz, onlar yetmezmiş gibi birde ABD bayrağı asmışlar. Artık huzurlu bir şekilde evimize dönmek istiyoruz, tek temennimiz bu.' şeklinde konuştu.
Kaynak: AA