Pakistan'daki SAARC Zirvesi Ertelendi

Hindistan'ın katılmayacağını duyurmasının ardından zirve ertelendi Pakistan, Yeni Delhi yönetiminin, SAARC zirvesini sekteye uğratarak, dikkatleri Cammu Keşmir'deki 'zulümden' uzaklaştırmak istediğini öne sürdü.

Pakistan'da kasım ayında düzenlenmesi planlanan 19. Güney Asya Bölgesel İşbirliği (SAARC) zirvesi, Hindistan'ın katılmayacağını duyurmasının ardından ertelendi.

Sekiz üyeli SAARC tüzüğüne göre, herhangi bir üye zirveye katılmayacağını açıklarsa zirve erteleniyor. Ayrıca, Hindistan'ın, başkent İslamabad'da düzenlenecek zirveye katılmama kararı almasının ardından, Bangladeş, Afganistan ve Butan da katılmayacaklarını açıkladı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada ise 'Yeni Delhi yönetiminin SAARC zirvesini sekteye uğratarak, dikkatleri Cammu Keşmir'deki zulmünden uzaklaştırmak istediği' ifade edildi.

Hindistan, 'Bölgede sınır ötesi terör saldırılarının ve 'bir ülkenin' SAARC üyesi ülkelerin iç işlerine müdahalesinin artmasının başarılı bir zirve için elverişli olmayan ortam yarattığı' gerekçesiyle zirveye katılmayacağını duyurmuştu.

- Güney Asya Bölgesel İşbirliği Örgütü

Güney Asya ülkeleri arasında bölgesel işbirliğini geliştirmek fikriyle, kurulum çalışmaları 1980 yılında Sri Lanka’nın başkenti Kolombo’da düzenlenen zirveyle başlayan SAARC, 8 Aralık 1985'te Bangladeş’in başkenti Dakka’da Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Butan, Maldivler, Nepal ve Sri Lanka’nın devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla yapılan toplantıda tüzüğünün kabul edilmesiyle resmen kurulmuştur.

Söz konusu yedi üyeye ek olarak 2007'de Yeni Delhi’de düzenlenen 14. SAARC Zirvesi’nde Afganistan örgüte üye olarak kabul edilmiştir.

Türkiye, 2011'de SAARC’a gözlemci üye sıfatıyla katılmak için başvurdu. Türkiye'nin başvurusu değerlendirme aşamasında bulunuyor.

Örgütün merkezi Nepal'in başkenti Katmandu'da yer alıyor.

Kaynak: AA