Kolombiya'daki Barış Anlaşması

HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ, Kolombiya Devlet Başkanı Santos ve FARC lideri Jimenez'e mektup gönderdi Mektuptan:'4 yıl boyunca devam eden zorlu müzakere sürecinde ortaya çıkan krizleri diyalogla çözmek için ortaya koyduğunuz kararlı barış iradesi sonucunda Kolombiya halkının en doğal hakkı olan barışın hayata geçirilmesi fırsatını yarattığınız için sizi yürekten kutluyoruz'.

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, Kolombiya'da imzalanan barış anlaşmasına ilişkin tebrik mesajında, '4 yıl boyunca devam eden zorlu müzakere sürecinde ortaya çıkan krizleri, diyalogla çözmek için ortaya koyduğunuz kararlı barış iradesi sonucunda Kolombiya halkının en doğal hakkı olan barışın hayata geçirilmesi fırsatını yarattığınız için sizi yürekten kutluyoruz.' ifadesini kullandı.

HDP'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Demirtaş ve Yüksekdağ, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) lideri Timoleon Jimenez'e mektup göndererek imzalanan barış anlaşmasına ilişkin tebrik mesajlarını iletti.

Demirtaş ve Yüksekdağ, mektupta, Kolombiya'da 52 yıl süren ve 220 binden fazla insanın ölümüne neden olan savaşa nihai olarak son veren tarihi barış anlaşmasının imzalanmasını büyük bir mutlulukla karşıladıkları belirtti.

Toplumsal, siyasi, ekonomik her türlü sorunun sadece Türkiye'de değil, dünya genelinde de diyalog ve barışçıl yollarla çözümünü esas alan bir siyasi parti olarak, bu anlaşmaya tanıklık etmenin kendilerine güç verdiğini ifade eden Demirtaş ve Yüksekdağ, şunları kaydetti:

'Başta Türkiye'de Kürt sorununun barışçıl yöntemlerle çözülerek 32 yıldır süren silahlı çatışmaların bir an önce sonlandırılması olmak üzere, tüm dünyada savaş, çatışma ve ölümlerin yerine barış, uzlaşı ve diyaloğun hakim olması en büyük temenni ve mücadele sebebimizdir. Kuşkusuz, imza attığınız barış anlaşması dünyanın her yerinde barış ve özgürlük mücadelesi yürüten demokratik siyasi aktörlerin gücünü pekiştirecektir.

4 yıl boyunca devam eden zorlu müzakere sürecinde ortaya çıkan krizleri diyalogla çözmek için ortaya koyduğunuz kararlı barış iradesi sonucunda Kolombiya halkının en doğal hakkı olan barışın hayata geçirilmesi fırsatını yarattığınız için sizi yürekten kutluyoruz. Savaş boyunca ağır bedeller vermiş Kolombiya halkı ile en içten sevgi ve dayanışma duygularımızı paylaşıyoruz.'

Kaynak: AA