'Hanımeli Çarşısı' Ev Yemeklerini Lokantalarla Buluşturuyor

Yöresel yemeklerin lokantalarda müşteriye sunulması ve ev hanımlarına istihdam sağlanması amacıyla Balıkesir'in Sındırgı Belediyesi tarafından 'Hanımeli Çarşısı' kuruldu Kadınlar, evlerinde yaptığı yaprak sarması, açma, börek ve tatlı çeşitlerini çarşıya getiriyor, lokanta sahipleri de dükkanlarında müşterilere sunuyor Belediye Başkanı Yavaş: 'Ev hanımları ile esnafımızı aynı noktada buluşturup ekonomiye katkı sağlamak amacıyla, böyle bir sistem kurduk. Esnafımız, Sındırgı'nın yöresel ürünlerini lokantalarında satma imkanına sahip oldu'

BÜLENT YALÇIN - Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde belediye tarafından kurulan 'Hanımeli Çarşısı', ev hanımlarının yaptığı yemekleri lokantalarla buluşturuyor.

Lokantaların talepleri doğrultusunda günlük olarak yapılan ev yemeklerinin satılmasına olanak sağlayan çarşı, ev hanımlarına gelir kapısı oldu.

Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin tarihi ve kültürel değerleriyle önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Yavaş, bölgede yeni termal oteller yapıldığını, ilçe esnafının da bu yeni yapılanmaya uygun hareket etmesi için çalıştıklarını ifade ederek, 'Aslında güzel bir mutfağımız var ama bu çoğunlukla lokantalara, restoranlara çok yansımış değil. Son bir yıl içinde Sındırgı'da 10'a yakın lokanta, restoran açıldı ama bu lokantalarda daha çok et ürünleri veya başka yörelerin pide kebap tarzı ürünleri satışa sunuluyor.' diye konuştu.

- 'Ev hanımları ile esnafımızı aynı noktada buluşturduk'

Sındırgı'nın yöresel yemek kültürünün tanıtılması ve turizme kazandırılması için çeşitli istişarelerde bulunduklarını anlatan Yavaş, şöyle devam etti:

'Sağ olsunlar hanımefendilere bu konuyu açtık ve esnafla da istişare halinde olduk. Dediler ki 'Evet biz Sındırgı'nın yöresel yemeklerini istiyoruz ama bunları yapacak bir usta bulamıyoruz.' Tabii hanımefendilerin de gidip bir lokantada çalışmaları durumu söz konusu değil. 'Ev ortamında olsa biz bu işi yapabiliriz' dediler. Bizler de netice olarak lokantalarımızda satışa sunulabilecek ama orada değil de evde üretimi yapılan Sındırgı'ya ait ürünler nelerdir, bunu ortaya çıkarmaya çalıştık. Yani ev hanımları ile esnafımızı aynı noktada buluşturup ekonomiye katkı sağlamak amacıyla, böyle bir sistem kurduk. Esnafımız Sındırgı'nın yöresel ürünlerini lokantalarında satma imkanına sahip oldu.'

- Günlük bin liralık ciro

Yavaş, bu çalışmaya ilk başta 2 kadının katıldığını ve şu anda sayının 10'a çıktığını belirterek, ilçedeki 4 lokantanın bu ev hanımlarının yemeklerini aldığını söyledi.

Kadınların lokantacılardan gelen talebe göre, yöreye özgü yaprak sarması, höşmerim, açma, börek ve tatlı çeşitleri yaptığını dile getiren Yavaş, kadınların toplamda günlük bin liralık ciroya ulaştığını ifade etti.

Evde yaptığı tatlıları 'Hanımeli Çarşısı' vasıtasıyla lokantalara satan Meliha Pekbay, 'Belediyenin açtığı Hanımeli Çarşısı'ndan bize böyle bir teklif geldi. 'Bu işi yapabilir misiniz? Restoranlardan talep var.' dediler. Biz de bu sosyal sorumluluk projesine destek vermek amaçlı kabul ettik.' dedi.

Yaprak sarma yapan Gonca Yıldız da 'Her zaman yaptığım bir şeydi. Zorlanacağımı düşünmedim. Bu şekilde girdik. İlk ürünümüzü teslim ettik.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA