Filistin Ayaklanmasının Birinci Yıl Dönümü

Filistin ayaklanmasının başladığı geçen ekim ayından bu yana 40 İsrailli ve 238 Filistinli öldürüldü.

Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya provokatif şekilde girme konusundaki ısrarları ve Filistinlilere yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle geçen yıl ekim ayında başlayan Filistin ayaklanmasında 40 İsrailli ve 238 Filistinli hayatını kaybetti.

Kudüs ve Batı Şeria'da protesto gösterileri şeklinde geçen ekim ayında başlayan Filistin ayaklanması, bıçaklama ve araçla çarpma girişimleriyle devam etti.

Filistin Kızılayı tarafından yayımlanan verilere göre 3 Ekim 2015, 20 Eylül 2016 tarihleri arasında Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde 238 Filistinli İsrailliler tarafından öldürüldü.

Filistin Kızılayı Sözcüsü Arrab Fukaha, İsrailliler tarafından öldürülenlerden 16'sının kadın 57'sinin çocuk olduğunu belirtti.

Bu verilerde İsraillilere yönelik bıçaklı saldırı veya araçla ezme girişiminde bulunurken öldürülen Filistinlilerin yer almadığı ve Filistin tarafında böyle bir bilgi bulunmadığı öğrenildi.

İsrail İlk Yardım Komitesi verilerine göre Filistinliler tarafından 40 İsrailli öldürüldü ve 458'i yaralandı.

Can kayıpları ve yaralanmaların taş atılması, bıçaklama, araçla ezme ve ateş açma yoluyla gerçekleştiği ifade edildi.

Politik Kalkınma için Vizyon Merkezi İsrail Uzmanı Celal Rummane, İsrailliler ve Filistinliler arasında yaşanan olayların çoğunlukla Kudüs, El-Halil ve Ramallah kentlerinde görüldüğü bunun nedeninin ise söz konusu kentlerdeki Yahudi yerleşimci yoğunluğu olduğunu kaydetti.

Filistin yönetimi ve insan hakları kuruluşları İsrail askerleri ve polisini, gerçek bir tehdit oluşturmadığı halde sadece şüpheli görülen kişileri öldürerek sokak infazı yapmakla suçluyor.

Kaynak: AA