Fas'ta Genel Seçimlere Doğru

Seçimlere ilk defa 'selefi' referanslı adayların katılacağı belirtildi.

Fas’ta 1963'ten bu yana yürürlükte olan parlamenter sistemde ilk defa 'selefi' referanslı adaylar farklı parti listelerinden genel seçimlere katılıyor.

İlk olarak iktidarın büyük ortağı Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD), selefi referanslı Hammad el-Kabaci’nin Marakeş’ten milletvekili adayı olduğunu ilan etti. Özellikle Marakeş kentinde bir çok mensubu olan 'geleneksel ilmi selefilik' ekolünden gelen Kabaci’nin adaylığı ' demokrasiye alenen karşı olduğu ve halk arasında ayrımcılığı körüklediği' gerekçesiyle Fas İçişleri Bakanlığı tarafından reddedildi.

Eski koalisyon ortağı İstiklal Partisi'nin Tanca ve Fes kentlerinden, Halk Demokrasi Partisi'nin de Kazablanka'dan aday gösterdiği selefi referanslı isimlerin ise adaylıkları kabul edildi ve seçimlere katılacakları kesinleşti.

Öte yandan AA muhabirine konuşan ABD merkezli Crown Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü araştırma görevlilerinden Muhammed Misbah, selefi adayların seçimlere katılmasını, partilerin oy oranlarını etkilemeyeceğini düşünmekle beraber 'olumlu' bulduğunu belirtti.

Misbah, 'Selefi referanslı akımın seçimlere katılım kararı sembolik olmasına rağmen seçimlere dinamizm kazandıracaktır. Bu katılımın oy oranlarını etkileyeceğini düşünmüyorum. Ancak seçimlere katılım açısından bu kararın önemli olduğu kanaatindeyim.' dedi.

Fas’ta önemli bir ağırlığa sahip olan selefi ekolden isimlerin seçimlere katılmalarıyla, halk ve selefiler arasındaki iletişimin güçleneceği, selefilerin sosyal ve siyasi arenada serbestçe kendilerini ifade etmek için büyük bir fırsat yakalayacağı belirtiliyor. Selefi cemaatinin aralarında Şeyh Muhammed el-Fezazi, Şeyh Hüseyin el-Ketani, Şeyh Ömer el-Hamduşi ve Şeyh Abdurrahman el-Meğravi'nin de bulunduğu kanaat önderleri, halka seçimlere katılmaları çağrısı yapıyor.

Ülkede bazı selefi referanslı cemaatler de parlamentonun kendilerine ait olmadığı ve İslami davet çalışmalarına yoğunlaşmaları gerektiği gerekçesiyle seçimlere katılmıyorlar.

Fas’ta 7 Ekim'de yapılması beklenen parlamento seçimlerine farklı siyasi eğilimlerden 30 parti katılırken, marksist eğilimli Demokratik Yöntem Partisi ile Fas Liberal Partisi seçimlerde yer almayacak. Toplam 15 milyon 702 bin 592 seçmenin bulunduğu Fas’ta, 6 bin 692 aday parlamentodaki 395 kişilik koltuk için yarışacak.

Kaynak: AA