Erbil'de 'DAEŞ Sonrası Musul Ve Kentin Geleceği' Paneli Düzenlendi

Eski Musul Valisi ve Haşdi Vatani Komutanı Nuceyfi: 'Musul'daki Araplar olarak kentin özgürleştirilmesinden sonra, operasyona katılan silahlı güçlerin kontrol altına alınması için uluslararası gözlemcilere ihtiyacımız olacaktır' IKBY Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Yaver: 'Musul kent merkezinde sadece Irak ordusu ve federal polis gücü kalacak. Onun dışında herhangi bir gücün orada varlık göstermesi planda yok' MERI'de araştırma görevlisi olarak çalışan Dr. O'Driscoll: 'Felluce'de yaşanan iç göçmen trajedisinin aynısı Musul'da da yaşanabilir'

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Erbil merkezli Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERI), 'DAEŞ sonrası Musul ve kentin geleceği' temalı panel düzenledi.

Panele, eski Musul Valisi ve Haşdi Vatani (Sünni Gücü) Komutanı Esil Nuceyfi'nin yanı sıra, IKBY Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, MERI Başkanı Dilaver Aladdin, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Dışilişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami ve Erbil'deki yabancı misyonların temsilcileri katıldı.

Panelde yaptığı konuşmada terör örgütü DAEŞ'in iki yıldan uzun bir süredir Musul kentini elinde tuttuğunu hatırlatan Nuceyfi, yakında başlayacak kurtarma operasyonu sonucunda DAEŞ'in bölgeden atılmasıyla birlikte uluslararası yardımların öneminin ortaya çıkacağını ifade etti.

Hristiyan, Yezidi ve diğer etnik-dini azınlıklar için uluslararası yardıma ihtiyaçlarının olduğunun sürekli bir şekilde dile getirildiğini söyleyen Nuceyfi, 'Musul'daki Araplar olarak kentin özgürleştirilmesinden sonra, operasyona katılan silahlı güçlerin kontrol altına alınması için uluslararası gözlemcilere ihtiyacımız olacaktır.' dedi.

Kent halkı ve silahlı güçler arasında güvenin inşa edilmesi için birilerinin olmasının hayati öneme haiz olduğunun altını çizen Nuceyfi, 'DAEŞ işgali sonrasında kaybettiğimiz kurumların yeniden inşası, biz (Araplar) ve diğer azınlıkların güvence altına alınması için uluslararası destek de gereklidir.' diye konuştu.

- Haşdi Şabi operasyona katılıyor

IKBY Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Yaver ise operasyona kimlerin katılacağına Erbil ve Bağdat arasında yapılan toplantılar sonrasında karar verildiğini açıkladı.

Yaver, 'Irak merkezi hükümetinin yönetiminde görev yapan istisnasız tüm güçler Musul operasyonuna katılacaktır. Başta Irak ordusu olmak üzere Federal Polis Gücü, anti terör timleri, Haşdi Şabi (Şii milis gücü) güçleri, Haşdi Vatani (Sünni gönüllü güçler) ve Sünni Aşiret güçleri yer alacak. Kürdistan hükümetinden ise Peşmerge güçleri operasyonda olacak. Uluslararası koalisyon güçleri de hava saldırıları düzenleyip, lojistik ve yıkılan köprülerin onarılması görevini üstlenecek.' dedi.

- 'Musul kent merkezinde sadece Irak ordusu ve polisi kalacak'

Kentin geri alınması için hazırlanan askeri planda, her silahlı güce farklı bir görevin ve bölgenin verildiği bilgisini paylaşan Yaver, 'Musul kent merkezinde sadece Irak ordusu ve federal polis gücü kalacak. Onun dışında herhangi bir gücün orada varlık göstermesi planda yok.' diye konuştu.

- 'Felluce'de yaşanan iç göçmen trajedisinin aynısı Musul'da da yaşanabilir'

MERI'de araştırma görevlisi olarak çalışan ve 'DAEŞ sonrası Musul ve geleceği' adı altında rapor hazırlayan Dr. Dylan O'Driscoll ise Musul operasyonu sonrası büyük siyasi, insani, güvenlik ve ekonomik sorunların kapıda beklediğini vurgulayarak, söz konusu sorunlarla mücadele edip başa çıkılması için ciddi somut adımların henüz atılmadığını savundu.

Musul'dan kaçacak olan iç göçmenler için bile kayda değer hazırlıkların tam olarak sonuçlanmadığını ifade eden O'Driscoll, 'Felluce'de yaşanan iç göçmen trajedisinin aynısı Musul'da da yaşanabilir. Bu sefer daha fazla insanın kentten kaçması bekleniliyor. İnsani boyut anlamında birçok yetersizlikler var.' dedi.

O'Driscoll, kentin DAEŞ'ten geri alınması için söz konusu askeri operasyona birçok silahlı güç ve grubun katılmasının ileriki süreçte başa çıkılamayacak güvenlik sorunlarını da beraberinde getireceği görüşünü savundu.
Kaynak: AA