Edirne, Turisti Müzeye Çekemiyor

Kente gelen 3 milyon turistin yalnızca 6'da 1'i müzeleri geziyor.

EDİRNE – Edirne’ye gelen 6 turistten sadece 1’i müze ziyareti gerçekleştiriyor. Yılda 3 milyon turist alan Edirne, turisti müzeye çekemiyor.

Türkiye İstatistik Kurumunun “Kültürel Miras 2015” verilerine göre, Edirne’de 2’si Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bünyesinde, 5'i ise özel müze kategorisinde 7 müze bulunuyor.

Müze sayısı sıralamasında İstanbul (69), Ankara(44), İzmir(27), Bursa(18), Konya(13), Antalya(13), Gaziantep(12), Aydın(11), Muğla(11), İçel(10), Kütahya(9), Balıkesir(9), Nevşehir(9) ve Balıkesir’in ardından (8) Edirne 15. sırada yer alıyor.

Ziyaretçi sayıları incelendiğinde 2015 yılında Edirne il sınırları içinde yer alan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı 2 müzeyi 59 bin 910 kişi, 5 özel müzeyi ise 406 bin 652 kişi ziyaret etti.

Türkiye genelinde müze ziyaretçi sayısı en yüksek olan il 13,2 milyon ziyaretçiyle İstanbul oldu.

İstanbul’u 3,2 milyon ziyaretçiyle İzmir, 2,9 milyon ziyaretçiyle Antalya, 2,6 milyon ziyaretçiyle Konya ve Nevşehir, 1,9 milyon ziyaretçiyle Denizli ve 1,7 milyon ziyaretçiyle Ankara takip etti. Edirne sıralamada 466 bin 562 ziyaretçiyle 14’üncü sırada yer aldı.

- UNESCO etiketi ziyaretçi sayılarına etki etti

Kente gelen turist sayısı ile müzeleri ziyaret eden turist sayısı incelendiğinde gelen pek çok turistin müzeleri gezmeden gittiği görülüyor.

Kente gelen turist özellikle UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’nde yer alan Selimiye Camisi’ni ziyaret etmeden kentten ayrılmıyor. UNESCO listesinde yer alması sonrası yabancı turistlerin daha fazla ilgisini çeken Türk – İslam mimarisinin zirve eseri, Mimar Sinan'ın ustalık imzası Selimiye’yi son yıllarda özellikle Japon turistler sıklıkla ziyaret ediyor.

Öte yandan Osmanlı dönemi tıp eğitimi ve tedavi yöntemlerinin anlatıldığı müzeler bakımından en çok ziyaretçiyi çeken II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesinin de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmasının ardından turist sayısının artması bekleniyor.
Kaynak: AA