Demokratik Kongo'daki Şiddet Olayları

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Yardımcısı Gilmore: 'Ülkedeki güvenlik güçleri, Devlet Başkanı Kabila'nın anayasal görev süresinin bitimi olan 19 Aralık'tan önce yönetimden ayrılması talebiyle gösteri düzenleyenlere karşı aşırı ve öldürücü güce başvurdu'.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri (OHCHR) Yardımcısı Kate Gilmore, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) güvenlik güçlerinin muhaliflere şiddet uyguladığını belirtti.

Gilmore, BM İnsan Hakları Konseyi'nde yaptığı açıklamada, geçen hafta başkent Kinşasa'da, muhaliflerin çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kişinin, Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın anayasal görev süresinin bitimi olan 19 Aralık'tan önce yönetimden ayrılması talebiyle gösteri düzenlediğini anımsatarak, 'Bu gösterilerde güvenlik güçleri, gösteri düzenleyenlere karşı aşırı ve öldürücü güce başvurdu.' dedi.

Konseyi, ülkedeki durumu yakından takip etmeye çağıran BM yetkilisi, ayrıca DKC'de yaşanan insan hakları ihlallerinin tespit edilebilmesi amacıyla soruşturma açılmasını da istedi.

Gilmore'nin konseyde sunduğu rapora göre, Kinşasa'da 19-20 Eylül'de çıkan çatışmalarda 49'u sivil en az 53 kişi yaşamını yitirdi.

DKC hükümeti ise eylemcilerin sadece gösteri düzenlemediklerini, yağmalama girişimlerinde bulunduklarını ve devlete ait bazı binaları ateşe verdiklerini kaydetti.

Eylemlerin başlamasının ardından yerel kaynaklar, göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 32 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirmiş, muhalefet ise 100'e yakın kişinin öldüğünü iddia etmişti.

Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla kasımda ulusal diyalog süreci başlatmak istemişti. Muhalefet de 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın, anayasaya aykırı olmasına rağmen yeniden iktidara gelmeye çalıştığını belirtmişti.
Kaynak: AA