Aydın Medinova Hastanesi'nden Kulak Çınlaması Bilgilendirmesi

Aydın Özel Medinova Hastanesş Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ozan Barutçu, kulak çınlaması rahatsızlığı konusunda uyarılarda bulundu.

Aydın Medinova Hastanesi'nden Kulak  Çınlaması Bilgilendirmesi
Halk arasında kulak çınlaması olarak bilinen Tinitus rahatsızlığı hakkında bilgiler veren Op. Dr. Ozan Barutçu, “Yaygın olarak kulakta veya baş bölgesinde kişinin kendisinin duyduğu sestir. Kişi bu durumu genellikle uğuldama veya çınlama olarak tarif eder. Sesin karekteri kişiden kişiye değişir. Kişi bu sesi bazen hafif hissederken bazen de çok şiddetli hisseder. Bir veya her iki kulak veya kafa civarında da olabilmektedir. Pek çok hastalık kulak çınlamasına sebep olmaktadır.Tinnitus (Kulak çınlaması): İlaçlarla kontrol altına alınamayan kulak çınlamalarında intratimpanik enjeksiyonlar uygulanabilinir. Meniere hastalığı: İlaçlarla kontrol altına alınamayan baş dönmelerinde intratimpanik gentamisin uygulanabilinir.Aniden başlayan 3 günden kısa süreli ve çınlama, dengesizlik ve baş dönmesinin eşlik edebildiği işitme kayıplarıdır” dedi.

İntratimpanik Enjeksiyon Avantajları

İntratimpanik enjeksiyonun avantajlarına değinen Dr. Barutçu, “İntratimpanik enjeksiyonun en büyük avantajı tedavi için kullanılan ilacın sadece orta kulağa verilmesinden dolayı sistemik yan etkilerinin olmamasıdır. İntratimpanik enjeksiyonun tedavisinde kullanılan kortizon, ağızdan hap olarak kullanıldığında mide şikayetleri, kilo alma ve hatta mide kanaması gibi ölümcül sonuçlarla sonuçlanabilecek yan etkilere neden olabilmektedir. İntratimpanik tedavi lokal etkili olduğundan bu yan etkiler görülmemektedir. İntratimpanik enjeksiyonda verilen ilaç orta kulakta ve iç kulakta ağızdan alınmasına göre çok daha yüksek konsantrasyonlara ulaşabilmektedir. tedavi etkinliğinin bu sayede daha etkili olduğuna inanıyoruz. Tansiyon ve şeker hastalığı gibi durumlarda hastaların ağızdan kortizon kullanması sakıncalı olduğundan bu hasta grubunda intratimpanik enjeksiyon en iyi seçenek olmaktadır” diye konuştu.

İntratimpanik Enjeksiyon Nasıl Uygulanır?

Tedavi uygulanmasından söz eden Barutçu, şu uyarılarda bulundu: “Hasta müdahale için sedyeye yatırılır ve mikroskop altında işleme geçilir. Saç teli inceliğinde olan dental uçlu enjektör ile ilaç, kulak zarından geçilerek orta kulağa verilir. Bu esnada kulak zarı uyuştuğundan dolayı ağrı hissedilmez. Östaki tüpünden dolayı genizde ilaç tadı hissedilmesi normaldir. 10 dakika dinlenildikten sonra hasta normal yaşantısına geri döner. Kulak zarında açılan delik çok ufak olduğundan kulak zarı kendini hemen onarır ve kalıcı delik oluşmaz. İntaratimpanik enjeksiyon uygulaması sonuçları yapılan çalışmalarda bu hastaların yüzde 34’ünde tinnitusta tam düzelme sağlanırken, yüzde 40’ında anlamlı düzelme sağlanmış ve yüzde 26’sında herhangi bir değişiklik olmamıştır”
Kaynak: İHA