Ataol Behramoğlu, Homeros Ödülünün Sahibi Oldu

Şişli Belediye Başkanı İnönü: 'Dil bayramını kutladığımız bu haftada, bir Türk şairin, uluslararası alanda takdir görmesi ve ödül alması hepimizi çok gururlandırdı' Şair yazar Behramoğlu: 'Eğer Nazım Hikmet zulme uğrayıp da ülke dışında onunla ilgili büyük mitingler yapılmasaydı, Nazım'ı bile dünya tanımazdı'.

Avrupa Homeros Şiir ve Sanat Madalyası Ödülü, şair, yazar ve çevirmen Ataol Behramoğlu'na verildi.

Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi'nde gerçekleşen ödül töreninde konuşan belediye başkanı Hayri İnönü, ödül törenine ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, 'Sayın Behramoğlu'nu, aldığı bu anlamlı ödülden dolayı yürekten kutluyorum. Büyük bir başarı.' dedi.

Karamsar günlerden geçildiğini söyleyen İnönü, 'Böyle güzel haberler almak da içimizi açıyor. Dil bayramını kutladığımız bu haftada, bir Türk şairin, uluslararası alanda takdir görmesi ve ödül alması hepimizi çok gururlandırdı. Yaşamınız boyunca bize kazandırdığınız dizelerden dolayı çok teşekkür ediyorum.' ifadelerine yer verdi.

Ataol Behramoğlu ise ödül dolayısıyla onur duyduğunu söyleyerek, 'Ülkemizin dünyada tanıtımı bakımından bu gibi ödüller, gerçekten çok önemli.' değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin, biraz kenarda kalmış bir ülke olduğunu söyleyen Behramoğlu, şöyle konuştu:

'Eğer Nazım Hikmet zulme uğrayıp da ülke dışında onunla ilgili büyük mitingler yapılmasaydı, Nazım'ı bile, dünya tanımazdı. Buna inanınız. Dolayısıyla, Türk şairinin ve Türk şiirinin dünyada tanınmasını sağlayacak bu gibi dikkat çekici ödüller çok önemlidir. Ülkem adına da çok teşekkür ederim.'

Şair Behramoğlu, ödülünü cezaevinde bulunan ilk eşi Necmiye Alpay ve yazar arkadaşı Asiye Erdoğan ile düşünce tutuklarına adadığını ve onlar adına aldığını kaydetti.

- Lebioda: 'Ödülün ruhuna en çok yaklaşan sanatçılar ödüllendirilmektedir'

Merkezi Brüksel'de bulunan Avrupa Homeros Şiir ve Sanat Madalyası Ödül Kurulu'nun başkanı, şair-yazar Dariusz Lebioda, ödülün kendileri için çok özel olduğunu aktararak, dünyada edebiyat ve görsel sanatlar alanında olağanüstü eserler üreten sanatçıları ödüllendirmek amacıyla verdiklerini söyledi.

Jürinin, eserlerinde sadelik ve güzellik barındıran, dünyaya evrensel mesajlar veren sanatçıları ödüllendirdiğini belirten Lebioda, 'Eserin seçilmesindeki en önemli kriterlerden biri, yapılan eserin sanatsal değeri ve çevirinin içerdiği evrensel mesajın gücüdür. Bu güçle, ödülün ruhuna en çok yaklaşan sanatçılar ödüllendirilmektedir.' diye konuştu.

Dariusz Lebioda, Ataol Behramoğlu'nun uluslararası bir yazar ve şair olduğuna vurgu yaptı.

Kurulun Çinli üyesi Zhao Si de ödülü sunmaktan büyük gurur duyduğunu belirterek, ödülün dünya ve Avrupa sanatı için büyük bir anlam taşıdığına işaret etti.

Eylül 2015'te, kurul üyelerinin ödül için toplandığını kaydeden Si, 'Bu kurula üye ülkeler arasında, Amerika, Belçika, Almanya, Polonya, İtalya, Fransa, Bulgaristan, Brezilya, Peru, Fas, Japonya, Ermenistan, İsrail ve Çin bulunmaktadır.' dedi.

Tören öncesi Nebil Özgentürk'ün hazırladığı ve Behramoğlu'nu anlatan bir video gösterildi ve bazı şiirleri okundu.

Etkinliğin ardından Behramoğlu, okurları için kitaplarını imzaladı.
Kaynak: AA