Antik Kentte 'Dünya Gençlik Festivali' Düzenlenecek

Eylül 2017'de yapılması planlanan 'Dünya Gençlik Festivali', Yatağan'da bulunan Stratonikeia Antik Kenti'nde düzenlenecek.

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki 3 bin yıllık geçmişe ve Helenistik döneme ait en büyük spor okullarından birisine sahip Stratonikeia Antik Kenti'nde, 205 ülkeden gençlerinin katılımıyla 'Dünya Gençlik Festivali'nin düzenlenmesi için çalışma başlatıldı.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Yönetim Kurulu Üyesi, Kültür ve Olimpik Eğitim Komisyonu Başkanı Seyit Bilal Porsun, TMOK Yönetim Kurulu Üyesi Oktar Tertemiz, Muğla Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Serkan Öçalmaz, Yatağan Belediye Başkan Yardımcısı Tarcan Oğuz ile Gençlik Hizmetleri ve Spor Yatağan İlçe Müdürü Kamuran Adalı'dan oluşan heyet, ilçede bulunan Stratonikeia Antik Kenti'ne geldi.

Kurulduğu günden itibaren bir çok medeniyete ev sahipliği yapan ve Helenistik dönemin en büyük spor okullarından birisinin burada bulunması nedeniyle 'Gladyatörler Kenti' olarak anılan Stratonikeia'da incelemelerde bulunan heyet, kentin çeşitli noktalarında fotoğraf ve görüntü çekti.

- 'Festival spor ağırlıklı olacak'

İncelemelerin ardından AA muhabirine açıklamalarda bulunan Seyit Bilal Porsun, antik kentten fazlasıyla etkilendiklerini dile getirdi.

Porsun, gelecek yıl eylül ayında yapılması planlanan 'Dünya Gençlik Festivali'nin önemli bir bölümünün Stratonikeia'da geçmesini hedeflediklerini belirterek, '205 ülkenin gençlerinin katılacağı gençlik festivalinin yapılmasını planlıyoruz. Buranın tarihi yerlerini, bilakis sportif alanlarını kullanmak istiyoruz. Bizim yapacağımız festival spor ağırlıklı olacağı için burası uygun. Daha önceki senelerde bu festivali daha küçük kapsamda Afrodisias'da yapmıştık. Ama gördüğüm kadarıyla Afrodisias'tan pek bir aşağı kalır yanınız yok.' diye konuştu.

Seyit Bilal Porsun, Eylül 2017'de düzenlenecek festivale katılacak gençlerin, ülkelerine Türkiye hayranı, sempatizanı ve reklamcısı olarak döneceklerini de savundu.

Festivalin içeriğinde eğlence programlarının yanı sıra spor ağırlıklı tartışma konuları olduğunu anlatan Porsun, antik kentteki yarışmaya katılan yarışmacıların, kentteki yaşamın olduğu döneme ait düzenlemeler ve giysilerle yarışacağını da sözlerine ekledi.

- 'Her konuda destek olmaya hazırız'

Yatağan Belediye Başkan Yardımcısı Tarcan Oğuz ise Stratonikeia Antik Kenti'nin bölge ve tarih açısından çok önemli bir noktada olduğunu dile getirdi.

Oğuz, 3 bin yıllık geçmişe sahip olan Stratonikeia'da, Helenistik dönemin en büyük spor okullarından birisinin yer aldığını belirterek, 'Stratonikeia Antik Kenti, dünyanın en büyük beyaz mermer kenti. Aynı zamanda da siyasi bir merkez. Olimpiyat Komitesinin gelip burada inceleme yapması ve önümüzdeki günlerde olimpiyat çalışmalarını burada başlatmaları bizim için çok önemli. Belediye olarak her konuda destek olmaya hazırız.' dedi.
Kaynak: AA