ABD-Küba Yakınlaşması

Trump'ın Küba'da iç reform yapılması gerektiği, aksi takdirde başkan olursa bu ülkeye yönelik ekonomik ambargodan vazgeçmeyeceği yönündeki sözlerine Küba'dan tepki geldi.

Küba, ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump'ın Küba'da iç reform yapılması gerektiğine yönelik sözlerine sert tepki verdi.

Küba'nın ABD ile İlişkiler Başkan Yardımcısı Gustavo Machin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Trump'ın, 'Küba hükümetinin halkın dini ve siyasi özgürlüğü ile siyasi tutukluların serbest bırakılmasına yönelik' taleplerini reddetti.

Ülkesine iç reformlar konusunda hiçbir zaman baskı yapılamayacağını kaydeden Machin, ABD'nin gelecek başkanını Küba'nın egemenliğine saygı duymaya davet etti.

'Küba, iç işlerinin asla müzakere masasına konulmayacağını açıkça belirtmiştir.' diyen Machin, bu konuların Küba halkının kararına bağlı olduğunu söyledi.

Machin, 'Gelecek ABD başkanını bu ilkelere sadık kalmaya çağırıyoruz. Bunlar Küba'nın değil uluslararası hukukun ilkeleridir.' diye konuştu.

Gustavo Machin ayrıca, ABD Başkanı Barack Obama'ya, ülkesine yönelik ambargonun hafifletilmesiyle ilgili son direktifleri verme çağrısı yaptı.

İki ülke arasındaki görüşmelerin 4'üncü turu bu cuma Washington'da yapılacak, sonuncusu ise yıl sonuna doğru gerçekleşecek.

ABD ile Küba, 2014 sonunda ilişkileri normalleştirme kararının ardından, ilk olarak diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmiş ve karşılıklı olarak büyükelçiliklerini yeniden açmışlardı. ABD Başkanı Obama, 21 Mart'taki ziyaretiyle 88 yıl sonra Küba'ya giden ilk ABD Başkanı olmuştu.

Amerikalı bir otelcilik şirketi, temmuz ayında Küba'da otel işletmeye başlamış, iki ülke arasındaki tarifeli uçak seferleri 31 Ağustos'ta yeniden başlamıştı.
Kaynak: AA