Zeytinyağında 200 Bin Ton Rekolte Beklentisi

Geçen dönem 160 bin ton civarında gerçekleştiği tahmin edilen zeytinyağı üretiminin 20162017 sezonunda 200 bin tona, devreden stoklarla piyasaya arz edilecek toplam miktarın ise 250 bin tona ulaşması bekleniyor Sektör temsilcileri ve üreticiler, bu üretime göre geçen sezon aşırı yükselen zeytinyağı fiyatlarının düşeceğini tahmin ediyor.

HAKAN FİRİK - Türkiye'de geçen dönem 160 bin ton civarında gerçekleştiği tahmin edilen zeytinyağı üretiminin, 2016-2017 sezonunda yaklaşık yüzde 20'lik artışla 200 bin tona çıkması öngörülüyor.

Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Hakkı Semerci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 170 milyon zeytin ağacının bulunduğu Türkiye'de, gelecek sezon için hem üreticilerin hem de sektör temsilcilerinin beklentisinin yüksek olduğunu söyledi.

Eylül ayının son haftası itibarıyla başlayan hasatla zeytin ve yağında 2016-2017 sezonuna giriş yaptıklarını dile getiren Semerci, ağaçlarda geçen yıla oranla daha fazla meyve bulunduğunu aktardı.

Rekolte tespit çalışmalarında son aşamaya gelindiğini, zeytin üretilen illerden aldıkları bilgilere göre üretimde artış beklendiğini anlatan Semerci, 'Bölgemize baktığımızda ciddi bir zeytin üretimini, ağaçlarda fazlaca mahsul olduğunu görüyoruz. Geçen sezon 160 bin ton civarında üretim olmuştu. 2016-2017 sezonunda ise 200 bin tonluk bir rekolte bekleniyor. Geçen yıl sıkıntılı politikalardan dolayı bütün dünyada zeytinyağı üzerine bir spekülasyon ve sıkıntılar yaşandı. O yüzden yaklaşık 50 bin tonluk da bir devir bekleniyor. Bu, yeni sezonda 250 bin tonluk zeytinyağı anlamına geliyor. Bu miktarla fiyatların geçen sezon gibi yüksek olmayacağını düşünüyorum.' diye konuştu.

Edremit Körfezi'nde ise 20-25 bin ton civarında bir zeytinyağı üretimi beklendiğini vurgulayan Semerci, 'Sofralık diye adlandırdığımız zeytinin üretiminde de bu yıl ciddi bir artış olduğunu görüyoruz. Bizim bu bölgede yine tüketicilere sunulabilecek çok güzel ürünler elde edebileceğimizi düşünüyorum.' dedi.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı (UZZK) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Cavlı da rekoltenin, geçen sezonun yüzde 20 civarında üzerinde gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini belirterek, 'Rekolte çalışmaları UZZK ekipleri tarafından bütün Türkiye'de yapılıyor. Zeytinin kalitesi çok iyi. Bu arada yağmur yağmaya başladı. Bu durum, zeytine ve yağın kalitesini direkt iyi yönde etkileyecektir. Sektöre bereketli, bol kazançlı, kazasız belasız güzel bir hasat diliyorum.' değerlendirmesini yaptı.

Ayvalıklı zeytinyağı üreticisi fabrika sahibi Ahmet Sucu ise bölgelerinde bu yıl fazla ve kaliteli zeytin beklediklerini söyledi.

Bu yıl 200 bin tonluk bir rekolte beklentisinin olduğunu vurgulayan Sucu, 'Buna bir de devir stoku olan yaklaşık 50 bin ton eklenecek. Yani yaklaşık 250 bin ton gibi bir zeytinyağı olacak. Geçen sezon zeytinyağında tüketim azaldı. Bunun bazı etkenleri var. Bu yıl halkı bilinçlendirmemiz gerekiyor. Bu yıl fiyatların ineceğini düşünüyorum. Geçen sezon gibi yüksek fiyatlar oluşmaz.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA