Yeniden Dikilen 800 Yıllık Zeytin Ağacı Meyve Verdi

İçel'de, hızarcıya odun yapılmak üzere getirilen ancak Toroslar Belediyesi ekiplerince yeniden toprakla buluşturulan 800 yıllık zeytin ağacı, ilk meyvesini verdi Toroslar Belediye Başkanı Tuna: '800 yıllık böyle bir manevi hatırası olan, belki padişahların bile zeytin yediği, atalarımızın, dedelerimizin zeytin yediği bu ağaçtan şu andaki yaştaki insanlar da zeytin yeme şansına sahip olacaklar'.

İçel'de götürüldüğüz hızarcıda belediye görevlileri tarafından fark edilerek 2 yıl önce yeniden dikilen 800 yıllık zeytin ağacı, ilk meyvesini verdi.

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 yıl önce bir hızar atölyesi önünden alarak diktikleri 800 yıllık zeytin ağacının, ilk meyvesini verdiğini söyledi.

Yaklaşık 4 ton ağırlığında olan gövdeye başka bir zeytin ağacını aşıladıklarını hatırlatan Tuna, şunları kaydetti:

'İçel tarihinden daha eski, Anadolu coğrafyasının Türk yurdu olduğu bir zamana denk gelen 800 yıllık bu zeytin ağacının meyve vermesinden büyük mutluluk duyduk. Üzerine daha önce 2 yaşında bir zeytin ağacını fide yapmıştık ancak kendi kökünden çıkan dalı büyümeye başladı. 800 yıllık böyle bir manevi hatırası olan, belki padişahların bile zeytin yediği, atalarımızın, dedelerimizin zeytin yediği bu ağaçtan şu andaki yaştaki insanlar da zeytin yeme şansına sahip olacaklar.'

Tuna, ağaç gövdesinin tutması için sürekli suladıklarını ve kök güçlendirici verdiklerini bu sayede meyve verdiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA