UCM'den Dünya Mirasına Zararla İlgili Karar

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Timbuktu’daki kültürel mirasın tahrip edilmesi ile ilgili Mehdi'ye 9 yıl hapis cezası verdi.

LAHEY – Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Ahmet el Faqi el Mehdi’yi, Mali'deki Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan yapıların tahrip edilmesiyle ilgili savaş suçu işlediği gerekçesiyle 9 yıla mahkum etti.

Hollanda'nın Lahey kentindeki UCM, Ensaruddin örgütünün 2012'de Timbuktu'da 9 anıt ve 1 camiye kasten saldırısını yönettiği belirtilen Mehdi'nin, Timbuktu’daki kültürel mirasın tahrip edilmesi noktasında savaş suçu işlediğine hükmetti.

Mahkeme, Mehdi'yi 9 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Mehdi, savaş suçu işlediği gerekçesiyle 22 Ağustos'ta UCM'de yargılanmaya başlanmış, savcı Mehdi için 9 ila 11 yıl hapis cezası talebinde bulunmuştu. UCM Sözcüsü Fadi el Abdullah, AA muhabirine açıklamasında, 'Mali'deki tarihi yapılara zarar verdiği gerekçesiyle Mehdi'yi hakim karşısına çıkararak mahkeme ilk kez Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki yapılara zarar veren bir ismi yargılıyor. Bu yapıların tahribatı konusunda uluslararası toplumun dikkatini çekmek çok önemli. Bu tür saldırılar ağır suçlardır ve cezasız kalmamalıdır'. ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: AA