TİKA'dan Bangladeş'te Yaşanan Sel Felaketine Yardım

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Bangladeş’in kuzey bölgelerinde yaşanan sel felaketi mağdurlarına yardım yapıldı.

TİKA'dan Bangladeş'te Yaşanan Sel Felaketine Yardım
Bangladeş’in kuzeyinde bulunan birçok şehir, 2016 yılında yaşanan sel felaketinden etkilendi. Ülkede her yıl Haziran ayında başlayan Muson yağmurları sel felaketi yaşanmasına neden oluyor. Bangladeş’in coğrafyasından kaynaklanan ve ülkenin değişik bölgelerinde bulunan akarsular, sel felaketinin yaşanmasında büyük rol oynuyor. Bangladeş’in kuzeyinde yaşanan sel felaketinde Tista, Brahmaputra ve Jamuna gibi büyük akarsuların sel taşkınlarına yol açması neden oldu. 2016 yılında yaşanan sel felaketinden kuzey illerinde yaşayan vatandaşlar büyük ölçüde etkilendi. Bu iller arasında Lalmonirhat, Kurigram ve Nilfamari başta geliyor.

Yaşanan sel felaketi sonucunda tarım alanları büyük ölçüde sular altında kaldı, içme ve kullanma suların sağlandığı su kuyuları kullanılamaz hale geldi. 200’e yakın eğitim kurumu kullanılamaz hale geldi ve 2 milyondan fazla kişi evsiz kaldı. TİKA Dakka Program Koordinasyon Ofisi, yaşanan sel felaketiyle ilgili ulaşan talepler çerçevesinde Lalmonirhat şehrinde sel felaketine maruz kalan Bangladeş vatandaşlarına su kuyusu açarak gıda ve barınma yardımında bulundu. Üç aşama halinde gerçekleşen yardım çalışmaları sonucunda toplamda 6 bin 90 kişiye gıda, 5 bin 505 kişiye temiz içme ve kullanma suyu ve 656 aileye barınma yardımı yapıldı. Yardım çalışmasının ilk aşamasında; Lalmonirhat’ın Barakhata, Saniyajan ve Goddimari bölgesinde yaşayan 2 bin 300 kişiye temiz içme ve kullanma suyu, 336 aileye barınma yardımı 2 bin 170 kişiye gıda; Hatibandha, Sindurna,Sinigimari ve Gotamari bölgesinde 675 kişiye temiz içme ve kullanma suyu, 124 aileye barınma yardımı ve bin 610 kişiye gıda; Patikapara ve Daoabari bölgesinde 1365 kişiye temiz içme ve kullanma suyu, 184 aileye barınma yardımı ve bin 400 kişiye gıda ve Patgram bölgesinde ise bin 165 kişiye temiz içme ve kullanma suyu, 12 aileye barınma yardımı ve 910 kişiye gıda yardımı yapıldı.

TİKA tarafından Diyanet Vakfı’nınn Bangladeş’te gerçekleştirdiği 2016 Kurban Programı’na da destek sağlandı. Bu çerçevede Dakka, Chittagong ve Cox’s Bazar’da gerçekleştirilen Kurban Eti Dağıtımı Programı çerçevesinde 14 bin 670 kişiye ulaşıldı.
Kaynak: İHA