Sırp Lider Dodik İfade Vermeye Hazır

Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin Başkanı Dodik: 'Savcılığın daveti henüz bana ulaşmadı. Daha önce de söylediğim gibi ifade vermeye hazırım ama Saraybosna'da değil, Sırp Cumhuriyeti'ndeki herhangi bir yerde'

Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) Başkanı Milorad Dodik, savcılığın kendisini 'anayasaya aykırı referandum' gerekçesiyle ifade vermeye çağırmasına ilişkin, 'Savcılığın daveti henüz bana ulaşmadı. İfade vermeye hazırım ama Saraybosna'da değil, Sırp Cumhuriyeti'ndeki herhangi bir yerde.' dedi.

Sırp Cumhuriyeti'nin idari merkezi Banja Luka'da basın toplantısı düzenleyen Dodik, pazar günü düzenlenen 9 Ocak'ı Sırp Cumhuriyeti Günü olarak kutlanmasına ilişkin referandumun ardından 'ışık hızıyla' Bosna Hersek Savcılığı tarafından ifade vermeye çağrıldığını anımsattı. Dodik, savcılığın bu hamleyi Boşnak lider Bakir İzetbegovic'in baskısı nedeniyle yaptığını savundu.

Savcılığın davetinin henüz kendisine ulaşmadığını aktaran Dodik, 'Daha önce de söylediğim gibi ifade vermeye hazırım ama Saraybosna'da değil, Sırp Cumhuriyeti'ndeki herhangi bir yargı kurumunda.' ifadelerini kullandı.

Dodik, savcılığa çağrılma nedenin 'medyadan duyduğu kadarıyla' referandumu desteklemek olduğunu aktararak, bunu birçok insanın desteklediğini ancak ifade vermeye sadece kendisinin çağrıldığını kaydetti.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İzetbegovic'in, kendisinin sonunun da Saddam Hüseyin, Kaddafi ve Milosevic gibi olacağına ilişkin sözlerini anımsatan Dodik, İzetbegovic'in bu şekilde ülkedeki radikal Boşnak ve Müslüman gruplara 'Dodik'e saldırma' talimatı verdiğini ileri sürdü.

- 1 Mart için girişim başlatacak

Sırp lider ayrıca, Bosna Hersek'in eski Yugoslavya'dan ayrılıp bağımsızlığı kazandığı ve bugün de ülkede Bağımsızlık Günü olarak kutlanan 1 Mart tarihinin anayasaya uygun olup olmadığını incelenmesi için Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını aktardı.

Dodik, başvurunun en geç perşembe günü Sırp Cumhuriyeti Meclisi'ndeki Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği (SNSD) Grubu tarafından yapılacağını açıklayarak, 9 Ocak'ın Sırp Cumhuriyeti Günü olarak kutlanmasının 'anayasaya aykırı' bulunmasının ardından, 1 Mart'a dair böyle bir başvuru yapılmasının da 'mantıklı' olduğunu savundu.

Bosna Hersek Savcılığı, pazar günü yapılan anayasaya aykırı referandumun ardından 'öncelikli' olarak nitelendirilen dosya açarak, Dodik'i 'şüpheli' sıfatıyla ifade vermeye çağırmıştı.

Kaynak: AA